Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/iskonskipag

Marketing

DA SE NE ZABORAVI - FUNTANA




Javlja mi se prijatelj iz Novaje kako im je komunalno društvo poslalo dopis o redukciji vode zbog povećane potrošnje koja premašuje mogućnosti dotoka vode na otok i da su primorani uvest 1.stupanj redukcije.
Čitan daje ca taj 1.stupanj zabranjuje:
1.zalijevanje zelenih površina kako javnih tako i privatnih,
2.punjenje lokvi za napoj životinja,
3.punjenje bazena,
4.pranje ulica, dvorišta i automobila.

Upamet mi je došla beseda funtana. Di su sve one naše lipe paške funtane. Ki se još sića ili ih se siti.


Fontana (tal., prema – lat. Fons, genitiv fontis: izvor), evo od kuda dolazi beseda naših funtana. Pronalazim podatke za funtanu da je to građevina ucinjena namjenski kako bi voda za pit bila svima na dohvat ruke ili kao ukras gradskih površina.



U ne tako dalekoj prošlosti, svako lito Pažane je dovodilo do ludila radi vode. Voda je vridila kao i lik. Pred funtanom na pijacu i na «cimitar» (ispred Šimićeve kuće), cekala se fila sa ciglima za vodu. A, koliko su tek cobani imali problema kako bi ovce, to blago ko je život značilo, uspilo preživit bez vode. Kako se svaka lokva cuvala ka i oci u glavi. I sam mogu tome svidocit.


Mi u gradu imamo funtanu koja bi tribala služit kao ukras grada, funtana kroz koju tece voda kao simbol života. Funtana ka je namjeski sagrajena. Ca mi to imamo od te funtane? Na ca lići ta funtana.? Koliko to vrimena triba da se otkloni kvar, ako se ca pokvarilo na toj funtani. Ki je odgovoran za ovu nebrigu.

Hvala Bogu grad Pag ima vode da se ne tribaju uvoditi mjere redukcije kao u Novaju. Mnogi gradovi se diciju svojin funtanama, a da li se mi u Pag možemo dicit svojon funtanom?


Koliko bi se slika sviton odaslalo da je ta funtana kako triba. Judi se zaustavjaju i slikivaju prid takvim spomenicima, hitaju kovanice šoldov za sriću. Sada se slikivaju sa Fuadovim sladoledima u rukama. Da daje ne nabrajam za ca sve ta funatana služi.


Moja je ostala mladost,
Na tvojoj rivi
Kad su me odnijele lađe
U svijet bez nade

Sjećanja na sretna ljeta
U meni žive
K tebi sad ono me nosi
Najdraži grade

Sviraj mi, sviraj
Sviraj mi pjesme stare
Još jednom želim ja
Da slušam njih

Vrati mi, vrati
Vrati mi sretne dane
U meni još i sad
Njihov je sjaj

Fontane tvoje sunčane
Srce su moje pojile
Svjetlošću kojom ti vječito sjaš


Post je objavljen 05.08.2018. u 18:10 sati.