Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/toco1980foto

Marketing

Uspon i pad foto-portala

Fotogrfski portali na koje korisnici, odnosno fotografi sami stavljaju svoje fotografije, i na taj način ih prezentiraju javnosti, uglavnom prolaze kroz 5 faza svog postojanja... Do koje će se faze neki portal razvijati uglavnom najviše ovisi o samoj administraciji tog portala i načinu na koji osmisle i vode portal...

1. faza - Početak

Konstruktivna ideja jednog ili nekolicine entuzijasta da pokrenu foto-portal na kojem bi autori mogli izlagati svoje fotografije, preraste u web-stranicu, odnosno web-portal.

2. faza - Kvaliteta na prvom mjestu

Faza kad u kojoj kvaliteta na prvom mjestu. Malo autora i malo fotografija, ali kvalitetnih, jer se članovi trude uploadati samo ono što misle da je najbolje od njihovih radova. Komentari i kritike, ako ih ima, su konstruktivni.

3. faza - Povećanje popularnosti

U ovoj fazi, kada portal postane popularan među fotografima i "fotografima", ako administratori ne vode računa o kvaliteti autora koji se registiraju na portal, događa se da se rapidno počne povećavati broj registriranoh članova portala, i isto tako rapidno smanjivati kvaliteta uploadanih fotografija.

4. faza - Kvantiteta nauštrb kvalitete

U ovoj fazi, kada kvantitea pojede kvalitetu, a komentari se od konstruktivih kritika svedu na paušalna "lajkanja". U ovoj fazi, svatko tko je kvalitetan autor i drži do sebe uglavnom pobriše svoje fotografije i profil, s obzirom da kvalitetni radovi više nisu u stanju doći do izražaja. U nekim slučajevima, na vrhuncu ove faze čak i administratori zapostave portal, a koji nakon toga postane tzv. "zombie" stranica.

5. faza - Totalni raspad sistema

U ovoj fazi, portal više nije fotografski portal, već svojevsrni deponij fotografskog smeća i šunda. Kvalitetne fotografije i kvalitetne autore je na portalu nemoguće pronaći, jer ih više uopće nema, a čitav portal i njegov sadržaj se zapravo svede na puko besmisleno zauzimanje prostora na nekom serveru...

Post je objavljen 05.08.2018. u 15:33 sati.