Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/asboinu

Marketing

Grboslovlje

Grboslovna vrana i grboslovni gavran – 'strategova ptica' ili 'donositelj smrti'

Mnogi u grboslovnoj vrani vide i tumače je kao 'donositelja smrti'. Međutim grboslovna vrana zapravo u grboslovlju predstavlja vojnog stratega. Teško je raspoznati grboslovnu vranu od grboslovnog gavrana koji je zapravo vjesnik (donositelj) smrti u grboslovlju.

U prirodi vrana je nešto manja od gavrana, može biti sive boje perja, a čavka totalno unosi zabunu jer ju je lako zamijeniti s mladom vranom. Još jedna ptica iz iste obitelji zove se svraka. Svraku je lako raspoznati jer ima, pored crnog i bijelo perje, no, svraka, baš kao i čavka u grboslovlju su vrlo rijetke, ili pak ih uopće nema.

Kako je grboslovna vrana uvijek crne boje nju za svoj grboslovni znak rado uzimaju 'plaćenici' (vojni najamnici) jer crna boja je grboslovna boja vojničke odanosti. Iako je u izgledu gotovo nemoguće, grboslovnu vranu zamijeniti s grboslovnim pijetlom (kokotom), grboslovno značenje ovih ptica na štitu odlike su hrabrih vojnika uvijek spremnih na borbu i ustrajnost (upornost) u toj borbi.

Dakle, umjesto zaključka, grboslovna vrana ne mora biti crne boje, ali grboslovni gavran uvijek je prikazan u crnoj boji, grboslovna vrana može biti prikazana manja od prikaza grboslovnog gavrana. Poradi vrlo lake zamjene ovih grboslovnih ptica potrebito je tražiti ostale grboslovne oznake kako bi se sa sigurnošću mogao opisati grb s jednom od ovih grboslovnih ptica.




Post je objavljen 03.08.2018. u 10:41 sati.