Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/rossovka

Marketing

O svjetlosti

Prekrasan je osjećaj biti prožet svjetlošću. Mlačna ljetna noć, ispunjena svjetlošću ovakve nekadašnje svjetiljke i cvrčanjem cvrčaka, poseban je doživljaj.

Živjeti bez svjetlosti je nemoguće. Uzaludno je imati sve ako nema svjetlosti dovoljno jake da rasvijetli i najcrnju tminu i obasja dušu svojim nježnim dodirom.
Kad je moja sestrica donijela na stol ovu plavu svjetiljku, vratila mi je sjećanje na bezbrižne dane ranog djetinjstva. Ostala sam kod bake i ujaka na selu, bilo je vrijeme sakupljanja sijena, i ujakov prvi susjed već je podigao sijeno na štagalj. Večerali smo, oprali se uz ujninu pomoć u velikom starom aluminijskom lavoru i krenuli u pustolovinu spavanja u sijenu. Ujna je išla prva, s upaljenom lampom, držeći mene za ruku da sigurnije hodam kroz mrak ljetne noći, ispod neba prepunog zvijezda. Lampa se njihala poput ogromne krijesnice u njenoj žuljevitoj ruci.
Popeli smo se ljestvama na štagalj, ujna je svijetlila najbolje što je mogla da ja kao sićušna gradska djevojčica sigurno stignem u mirisno sijeno. Dobacila je za mnom i mali pernati jastuk, rekavši - samo ti zovi ujnu ako ne budeš mogla spavati. Otišla je kroz noć, ostavljajući iza svojih koraka gusti mrak, koji su ponovo poput krijesnica rasvjetljavale lampe upaljene u okolnim kućama gdje je čeljad još bila budna.
Bili smo maleni i poprilično umorni. Ja sam jedina imala jastuk, i uspjela sam se namjestiti u svojevrsnom gnijezdu od svježe osušenog sijena koje će u studenim zimskim danima hraniti krave. Zaspala sam začuđujuće brzo i spavala sve do svitanja, kada je ujna došla po nas; mene je uz smijeh poljubila i rekla - i nisi zvala ujnu, sad si bome prava cura jer si tako mala prespavala u sijenu.
Dočekao nas je već gotov doručak, najfiniji bijeli žganci čiji okus još uvijek pamtim, i dalje svatko za svojim poslom - dečki s kravama na pašu, a ja s ujnom brati mahune i paradajz i krastavce u vrt.

Svjetlost koju vi možete unijeti u nečiji život topla je i nezaboravna, zauvijek. Ali jednako tako dobro čuvajte sve one koji vam nesebično daruju svjetlost. To je najviše što se može dati ili primiti.



Post je objavljen 02.08.2018. u 06:24 sati.