Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/luonnotar2

Marketing

Nin

Kada smo već na ovom potezu, iskoristit ću priliku da ubacim i prošlogodišnja skitanja. Ove godine sam ga samo kratko posjetila kako bih vidjela promjene koje su prouzročile obilne kiše, no nisam fotografirala pa ću vas provesti svojim viđenjem Nina prije nastalih šteta. Imala sam sreću da sam ga posjetila puno puta u periodu od veljače do srpnja pa slijedi neka kombinacija fotografija s tih lutanja :)



Nin je svakako mjesto u kojem trebate zastati ako ste u blizini: kombinacija povijesti i sadašnjosti, ljepote starog dijela grada i duge pješčane plaže, a sve dostupno u samo par minuta hoda ...ukratko rekla bih: raj u malome :) Prije nego kročite na Donji gradski most, ponosno će vas dočekati knez Branimir koji ovdje ima posebno značenje. Kratko podsjećam da je Nin kolijevka hrvatske državnosti, a ovaj je vladar zaslužan za priznanje hrvatske države.



Branimir je tako 7. lipnja 879. god. priznat kao zakoniti vladar, a Hrvatska zakonita država i to baš u Ninu koji postaje njeno sjedište, a spomenuti se datum obilježava kao Dan grada Nina. Idemo dalje preko mosta, koji je nažalost pretrpio veliku štetu prilikom spomenutih obilnih kiša, proći kroz gradska vrata...



...i prije toga pozdraviti labudove koje sam ovdje srela tijekom hladnijih mjeseci.



Na poluotoku stižemo do prepoznatljivog Grgura Ninskog, kojem se palac lijepo sjaji u zimskim mjesecima kada nije opkoljen navalom turista i svima koji ga požele dotaknuti za sreću.



Idemo protrčati kroz neke od najvažnijih sačuvanih vrijednosti, a među njima se svakako ističe Rimski hram.



Ostaci monumentalnog rimskog hrama nalaze se u samom središtu Nina, a datiraju čak iz 1. stoljeća! Na hramu je podignut korintski stup originalne visine 17 metara.



Ako želite saznati više o rimskom graditeljstvu i stilu življenja, svakako trebate nastaviti šetnju istočno od nekadašnjeg rimskog Foruma te doći do ostataka rimske vile.



Iako ovdje možete naići na nekoliko zanimljivih crkvi, izdvojit ću Crkvu sv. Križa koja je prozvana ''najmanjom katedralom svijeta''. Smatra se ujedno i jednim od najvrjednijih sačuvanih spomenika starohrvatskog crkvenog graditeljstva, a izgrađena je u 9. stoljeću.



No, da ne duljim za one koji čekaju morske fotografije... krenimo s potopljenim čamcem nakon bure u veljači...



...preko spuštanja do plaže u lipnju...



...do najpoznatije i najduže ninske, Kraljičine plaže...



Bez brige, nije tako zaraslo, plaža je prekrasna, ali ja sam lijeno ostala u hladovini iznad jer su kilometri plićaka sasvim dovoljno sunca za dnevnu dozu kupanja :)



Tu se nalazi i poznato ninsko blato pa se nemojte uplašiti ako se iznenada ispred vas pojavi koji neprirodni crni čovjek:) u blizini je i kamp...



...a kada vam to dosadi i poželite pronaći nešto za uspomenu, u ljetnim mjesecima, na poluotoku ćete naći i pregršt suvenira :)





Post je objavljen 31.07.2018. u 20:27 sati.