Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/recenzijefilmova

Marketing

A Nightmare on Elm Street 3: Dream Warriors (1987)

5245424524

Sve u svemu: 4 / 5 party
Više o filmu: Imdb.com
Video

Kristen je djevojka koja odmalena ima problema s noćnim morama. Postaje pacijentica na Odjelu loših snova kojega vodi psihijatar Gordon u suradnji s Nancy Thompson, sve u svrsi da zajedno pronađu soluciju za demona iz noćnih mora Freddyja Kruegera, a nevolje počinju kada se prava ubojstva krenu događati po bolnici...

nightmareelmstreet31_758_426_81_s_c1

Recenziju za treći dio napisao sam u lipnju 2009. godine, no slijedom praćenja cjelokupnog serijala odlučio sam je obrisati i napisati kompletno novi osvrt, budući da mi se i mišljenje (ne)znatno promijenilo, a i pošto je forma pisanja dosta zastarjela. Za NOES 3 većina fanova tvrdi kako je ovo najbliže Cravenovoj realizaciji dosad (Wes Craven je scenarist ovog filma, makar je odbio surađivati na drugom nastavku), hrpa zabavnih ubojstava, prepoznatljiva atmosfera, odlični Freddy, žrtve kojekakve itd. Za napomenuti je i kako je ovaj film prvi screenplay Franka Darabonta. Radnja je nanovo drugačija i nema onaj tipični slijed događaja, što me se jako dojmilo još pri prvim gledanjima: dok recimo u Friday the 13th serijalu imamo po nekoliko sequela koji se baziraju na gotovo istom, NOES serijal zasad nastoji tenzije i gradnju napetosti i radnje bazirati na raznolikim motivima i događajima koji bi mogli ponovno Freddyja dovesti u svijet živih, ili Freddy druge u svijet snova. Ovdje ponovno imamo junakinju serijala Nancy Thompson, ovoga puta u ulozi psihijatrove savjetnice vezano za loše snove s kojima se tinedjžerski pacijenti moraju suočavati. Dakako, film ima pregršt dinamike, vizualno dojmljivih dijelova i nanovo interesantnih snova koji obilježavaju svaki dio ovog serijala. A da su obilježili treći dio na dobar način, bome jesu.

a-nightmare-on-elm-street-3-dream-warriors-2

Imamo ovdje nekoliko zanimljivih glumačkih pojava: kao što je u originalu Johnny Depp preko NOES serijala ušao na filmska platna, u trećem dijelu debitantica u svijetu filma jest Patricia Arquette. Tu imamo i odličnog Lawrencea Fishburnea te Zsa Zsa Gabor koja se pojavljuje kao gošća TV emisije. U trećem se nastavku saznaje se nešto više o Freddyjevoj prošlosti, a njegovi dosad najljući protivnici, naši protagonisti, imaju neke od teških zadataka, tipa kolektivni ulazak u svijet snova zbog sukoba s Freddyjem. Što se snova tiče, svakako je najpamtljiviji onaj s TV-om kojega možete vidjeti na slici iznad, koji je istovremeno genijalno ubojstvo, zatim sužavanje sobe, sudoper s kandžama, razapeta žrtva baca se sa zgrade, kolica invalida s bodljama, san od bivše narkomanke gdje Freddy ima igle na prstima (slika ispod) itd. itd. Sve u svemu, veoma pamtljivi i efektivni prizori, s veoma malo pogrešaka u koracima i realizaciji. Također, borba s Freddyjevim kosturom odmalena mi je ostala upamćena kao jedna od najgroznijih scena u mene kao djeteta, makar je danas izrazito smiješna. Naravno, postoji nekih scenarističkih mana koje nemali broj fantasy filmova osamdesetih posjeduje te poneke rupe u priči, kao i drvenija gluma pojedinaca u ponekim segmentima.

fred

Nemam zapravo nekih zamjerki na ovaj nastavak, četvorka je apsolutno zaslužena (i ocjena i četvrti dio), jer se NOES serijal držao na sasvim čvrstim nogama i nakon drugog nastavka. Nastavak koji je odmah iza jedinice, dok ostatak serijala pliva na nekoj prosječnosti, gdje Wes Craven ima upliva samo u izgradnji likova. Vrlo zabavan nastavak.

Post je objavljen 30.07.2018. u 19:32 sati.