Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/sempercontra

Marketing

Porcijunkulovo 2

(defile oldtimera)

Nedavno se u Čakovcu skupila lijepa 'količina' nekada popularnih i nezamjenljivih Fićeka, o čemu pisah na blogu. Izgleda da će u Čakovcu postati tradicija sastajanja starih 'krntija' često vrjednijih nego ove današnje 'ljepotice' koje jedna na drugu, ruku na srce, sliče ko jaje jajetu. Ovaj put je to bio 19. susret oldtimera prometala svih vrsta.

Nažalost iz zdravstvenih razloga (a koji bi drugi uopće kod mene mogli biti) nisam mogao otići na smotru (a kažu bila je veličanstvena), već mi je samo preostalo da snimim one koji su prolazili u koloni ispod mog balkona. Bilo ih je punio. Izdvojio sam neke meni zanimljivije primjerke.

Prvo je nastupila 'dvo i tro točkaška konjica'.

Na čelu kolone 'laka konjica'. Primjećujete li da svi vozači sjede u normalnom položaju, nisu 'nalegli' na 'konja', kao što danas čine. Valjda je to još utjecaj kad su umjesto benzinski, jahali prave konje.

2 Ovu sam izdvojio zbog ova dva trotočkaša. Nekada, kad sam bio mići, ovakva prometala su zamjenjivala automobil. I jednako je do njih bilo teško doći. Naravno, vozio je otac, majka je sjedila iza njega na malo uzdignutom sicu tako da je imala pogled preko supruga (a ne kao danas da se ženska zalijepi na muškarčeva leđa kao školjka priljepka). U prikolici je sjedilo jedno ili dvoje djece (ponekad je prikolica imala platneni krov) a iza njih su bili pričvršćeni koferi s provijantom. I onda, gas do daske pa sa 100 km/h pravac – more.

Evo još jednog, nekad 'obiteljskog' trotočkaša. Na kraju ove male kolone vidi se 'super-laka konjica', nekada također popularnih Tomosovih mopeda.

4 A što reći na ovog ljepotana samo za njih dvoje. Ne mogu primiti autostopera pa nemaju grižnju savjesti ako nekog od njih ostave uz rub užarenog asfalta.

Ovaj kabriolet je valjda toliko vrijedan da ga, kao osiguranje, diskretno prati neki sasvim obični 'starčić'. Mini-moped pak je zadužen da mu kroz labirint čakovečkih ulica pokazuje put.

Mercedes je prvi, no za moju malenkost on je samo 'prometno sredstvo na četiri kotača', pravi je onaj iza njega – jer Spaček je Spaček pa što god vi o njemu mislili.

Evo i dva legendarna Mercedesa iz vremena kad su Mercedesi zaista bili Mercedesi.

Ne bi bilo pošteno da u ovu galeriju starih automobila ne uvrstim i sliku jedne Bube. Bilo ih je više, odabrao sam ovu kabriolet verziju s dodatkom za prtljagu na stražnjem dijelu. Baš kao kod prave bube koja teret nosi na leđima.

Do slijedećeg druženja sa 'starom gardom' želim im 'dobre pute'!

P.S. (2018-08-02)
Jučer navečer smo ipak konačno otišli vidjeti kako to izgleda u 'špici događanja'. I naletjeli na pravi pravcati oldtimer s dvije konjske snage sretan Nisam mogao odoljeti da ga ne dodam nizu ostalih.





Post je objavljen 31.07.2018. u 16:24 sati.