Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/theartofbeingyourself

Marketing

Oliver - mediteranski David Bowie

Neprestano mijenjam stanice ovih dana na radiju u autu, kao i uvijek, u potrazi za zvukom koji mi krijepi dušu i odmara um. Ne postoji radio postaja koja može neprestano svirati ono što mi paše, jer to je, razumije se, nemoguće. Zato mi prst stalno klika po nekoliko odabranih frekvencija. Zadnjih dana, neuobičajena situacija, gdje god okreneš, svi puštaju Olivera, odaju mu počast, opraštaju se od legende. Ja nisam Oliverov fan. Ipak, ovih sam dana odslušao puno njegovih pjesama. Možda je najbolje bilo slušati na nekomercijalnim postajama, kao što je HR - prvi program, jer oni nemaju razloga podilaziti nikome, već ciljaju na kvalitetu, u skladu s njihovim mogućnostima prepoznavanja onoga što je kvalitetno.
Oliver je imao ponešto za svakoga. Puno toga je imao za mase, iz tog razloga i tolika fama oko njegovog odlaska. Ali mora se reći, ono što je imao za mase, to su mu bile najblesavije pjesme, od Nadaline do Cesarice. Ono što mu je Giboni pisao, to je naprosto neslušljivo. Oliver je i sam rekao kako mu dođe slabo kada mora ponovo i ponovo pjevati Cesaricu. I meni je slabo ako je moram slušati. I ne samo Cesaricu, nego i mnoge druge uratke. Zlatko Turkalj se s tim ne bi složio, ali što ću mu ja. No, postoji i dugački niz u javnosti praktički nepoznatih pjesama, odličnih balada s kompleksnim melodijama, solidnim tekstovima, uz Oliverov odličan vokal (dobro, sad možda malo podilazim, što se tiče ovog oko solidnih tekstova, ali nisu loši, sigurno postoje i puno gori; kao recimo većina Gibonijevog opusa, koji je potpuno bezvrijedan, a ljudi generalno misle kako se radi o velikoj poeziji).
Sviđa mi se kod Olivera što je bio jednostavan i autentičan. Uspio je u životu raditi ono što najviše voli. Rijetko su ga uspjeli uvući u kakvu reklamu. Tu i tamo neka pašteta, ili osiguranje, ništa posebno. Razlikovao se od kolega s estrade. Dok većina njih nastoji iskoristiti prilike ljetnih gaža, Oliver je za ljeto imao drugi plan... odmaknuti se od estrade, isključiti se iz uobičajenog poslovnog ritma i uživati na svoj način.

Post je objavljen 31.07.2018. u 08:29 sati.