Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/vatrenevijesti49

Marketing

GRAD SPLIT OBEČAO NOVE VATROGASNE CISTERNE, ALI VATROGASCI I DALJE OSUĐENI NA STARA VOZILA

SPLIT
Piše: Ana Malbaša

Kiša dobro dođe vatrogascima, koji su prošle godine doista nadljudskim snagama spašavali Split i Dalmaciju od katastrofalnih požara. No ne možemo ovisiti samo o vremenu, pa je naša Ana Malbaša otišla provjeriti jesu li silna prošlogodišnja obećanja vatrogascima ispunjena te tko nas i s čim brani od požara ove godine. Split u plusu s brojem vatrogasaca, ali na teren izlaze sa starim vozilima: "Najveća je brzina našeg vozila 65 km/h"
Image and video hosting by TinyPic
"Zadnjih mjesec dana nije bilo nekih velikih požara u razbuktaloj fazi", govori vatrogasac Željko Pintarić. Nisu samo vježbe pojačane otkako je lani gorjelo, već ima i više vatrogasaca. "Spremniji smo nego prošle godine. Primili smo 30 novih vatrogasaca, tako da smo s ljudstvom u velikom plusu. To su sve mladi ljudi"; ističe Ivan Kovačević, zapovjednik JVP-a Split. Pojačanje je stiglo i u operativi. Od prošlogodišnjih velikih požara uvedeno je ukupno 18 novih kamera koje pokrivaju ključne lokacije na kopnu i na moru. "Većinom su u automatskom modu. I u slučaju da nešto primijetimo, kameru možemo prebaciti na ručni mod i isto tako možemo zumirati da vidimo o čemu se radi", pojašnjava funkcioniranje kamera Marijan Lučić.

Na svako upozorenje alarmira se dispečer koji prema potrebi zove jednu od ukupno tri dobrovoljne vatrogasne postrojbe, koje na teren izlaze starim vozilima. Predsjednik DVD-a Split Dalibor Radnić ističe kako su vozila, iako su iz 80-ih godina, u ispravnom stanju te ih redovito održavaju. Vozila su stara, ali spremna, kažu vatrogasci. Spremni su i vatrogasci u centru u Divuljama. Hrvatska raspolaže s ukupno šest kanadera, šest air tractora i dva helikoptera. A pravo bogatstvo svake postrojbe zapravo su njezini ljudi.

Obećanje Grada Splita da će tri splitska dobrovoljna vatrogasna društva dobiti nove vatrogasne cisterne nije ispunjeno. "Nije baš jednostavno doći na intervenciju s vozilom iz 1981. godine, ali, eto, snalazimo se. Uredno vozila servisiramo i ulažemo veliki trud da sve funkcionira kako bismo što bolje odrađivali intervencije", govori Branimir Roguljić, zapovjednik DVD-a Žrnovnica i ističe kako njihovo vozilo može voziti najbrže 65 km/h. Novo vozilo DVD Žrnovnica očekuje u sljedeća dva mjeseca, a zapovjednik dodaje kako se situacija ne može promijeniti preko noći.…. dnevnik.hr

Image and video hosting by TinyPic


Post je objavljen 27.07.2018. u 06:51 sati.