Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/agropolitika

Marketing

FINA O PRESTANKU PROVEDBE OVRHE

SUSTAVOM e-GRAĐANI OBAVIJEST O DEBLOKADI RAČUNA

Otpis dijela duga blokiranim građanima koje je javnosti u ponedjeljak 23. srpnja priopćio premijer RH Andrej Plenković, a koji je u skladu sa Zakonom o otpisu dugova fizičkim osobama NN 62/2018 nekima je još uvijek nevjerojatan. Neki ljudi nemaju kriterije kada kritizirati, a kada o odluci Vlade i države govoriti pozitivno. Zar ako je država otpisala blokiranim građanima 1, 3 milijarde kuna duga, oni koji kritiziraju samo da bi kritizirali, bez činjenica, mogu taj potez Vlade proglašavati nevažnim? Tako je u emisiji U MREŽI PRVOG, 26.7. glavni tajnik stranke Blokirani dr. Sarajko Baksa rekao da je šest tisuća građana (op.a. 6 248) koji su potpuno deblokirani - uglavnom mrtvi. Gošća iz FINE, da su deblokirani mrtvi, je u emisiji ozbiljno demantirala.

No FINA je 25. srpnja na web stranici objavila da je automatski obustavila provedbu ovrhe za sve dugove prema vjerovnicima, koji su sukladno Zakonu o otpisu dugova fizičkim osobama otpisani samim stupanjem zakona na snagu 21. srpnja 2018. godine.
FINA je priopćila da " će svim vjerovnicima čije potraživanje je prestalo temeljem navedenog zakona dostaviti izvješće s podacima o kojim dugovima, odnosno iz kojih ovršnih isprava je dug otpisan i provedba ovrhe obustavljena.
Vjerovnici su dužni, u roku od 60 dana od izvršenog otpisa, obavijestiti svoje dužnike o prestanku obveze (primjerice, ako se radi o upravnom ili sudskom postupku, ovršeniku će biti dostavljeno rješenje o obustavi, ako se radi o izvansudskoj ovrsi ovršeniku će biti poslan dopis u kojemu se o otpisu obavještava i sl.).
Svi građani koji koriste sustav e-Građani, u Osobni korisnički pretinac su dobili obavijest o deblokadi računa, ako su im računi uslijed otpisa duga i deblokirani (obavijest o deblokadi Fina uobičajeno šalje građanima uvijek kada su deblokirani, bez obzira da li je ovrha prestala zbog otpisa duga, naplate, obustave ili slično)."

"Građani koji koriste sustav e-Građani, na dan 1. kolovoza 2018. godine u Osobni korisnički pretinac dobit će poruku sa stanjem blokade (popis osnova za plaćanje, trajanje blokade), gdje mogu vidjeti koje ovrhe su im još uvijek aktivne, odnosno koje se provode i za koji iznos (obavijest o stanju duga Fina uobičajeno šalje blokiranim građanima svakog prvog radnog dana u mjesecu bez obzira da li je u međuvremenu bilo promjena u smislu naplate, obustave i sl.).
Svi građani koji nisu sigurni ili žele znati jesu li obuhvaćeni otpisom duga i prije nego što su obaviješteni od strane vjerovnika, mogu u poslovnicama Fine bez naknade dobiti sve podatke o otpisanom dugu, odnosno podatke o osnovi za plaćanje i vjerovniku prema kojem je otpisan dug temeljem zakona. Navedeni podaci se, zbog propisa o zaštiti osobnih podataka ne mogu distribuirati e-mailom i telefonom."



Od 29.10. 2014. godine FINA je uključena u sustav e-Građani i građanima koji su kreirali svoj Osobni korisnički pretinac dostavlja iz sustava prisilne naplate sljedeće poruke:
1. Obavijest o početku blokade računa,
2. Obavijest o provedenoj osnovi za plaćanje izvršenoj u cijelosti bez blokade računa,
3. Obavijest o primitku nove osnove za plaćanje za građanina čiji su računi već od ranije blokirani,
4. Obavijest o stanju blokade,
5. Obavijest o deblokadi računa.
Osobni korisnički pretinac je osnovna e-usluga sustava e-Građani, koja omogućuje primanje e-poruka tijela javne uprave i Fine.

Obavijest o početku blokade računa sadrži sljedeće podatke: broj osnove za plaćanje temeljem koje su računi ovršenika blokirani, ovrhovoditelja po osnovi za plaćanje i ukupan iznos blokade ovršenika u trenutku kreiranja poruke koja se dostavlja u Osobni korisnički pretinac.
Sustav e-Građani može koristiti svaki građanin Republike Hrvatske stariji od 15 godina, koji ima OIB i posjeduje elektroničku vjerodajnicu s Liste prihvaćenih vjerodajnica. Ako građanin ne posjeduje vjerodajnicu, izdavanje elektroničke vjerodajnice (ePass i mToken) može zatražiti u poslovnicama Fine temeljem ispunjene pristupnice. Uslugama se može pristupiti ili putem internetskih stranica www.gov.hr ili izravno putem stranice https://pretinac.gov.hr. Korisničkim stranicama e-Građani može pristupiti samo registrirani korisnik.




Post je objavljen 26.07.2018. u 09:33 sati.