Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/agropolitika

Marketing

DRŽAVA OTPISALA MILIJARDU I 338 MILIJUNA KUNA DUGA BLOKIRANIM GRAĐANIMA


DUG OTPISAN NA IME 150.474 GRAĐANA -
POTPUNO DEBLOKIRANO 6.248 GRAĐANA

Predsjednik Vlade Andrej Plenković 23. svibnja je u Banskim dvorima, u pratnji ministra financija dr.Zdravka Marića, ministra pravosuđa Dražena Bošnjakovića te predsjednika Uprave FINA-e Dražena Čovića novinare informirao da je tijekom proteklog vikenda FINA krenula je u provedbu Zakona o otpisu duga fizičkim osobama NN 62/2018 i provela prvu mjeru, čime je izvršen je otpis duga za sve građane koji su ispunjavali uvjete – i to za njih 150.474'', istaknuo je premijer.
„U četiri najveća grada, broj građana kojima je država otpisala dug u Zagrebu iznosi 28.743, u Splitu 4.302, u Osijeku 3.701 te u Rijeci 3.842 građana.
U potpunosti je deblokirano 6.248 građana budući da su imali samo dugove prema državi i njenim pravnim osobama. Prva mjera ovoga Zakona odnosi se na otpis dugova do 10.000 kn prema državi i povezanim pravnim osobama, kojima je država jedini osnivač ili isključivi vlasnik (npr. Hrvatska radiotelevizija, Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje) i to onim građanima koji su zbog tih dugova bili u blokadi na dan 31.12.2017. godine.
Time je građanima otpisan dug u ukupnom iznosu od milijarde i 338 milijuna kuna, od čega je preko 846 milijuna kuna glavnica i 492 milijuna kuna su kamate. Otpis duga koji građani imaju prema državi i povezanim osobama izvršen automatski, zahvaljujući odredbama Zakona i radu Financijske agencije, tako da ne ostanu zakinuti oni građani koji nisu upoznati sa svojim pravima „ rekao je premijer Andrej Plenković

„Kao drugu mjeru, Zakon o otpisu dugova fizičkim osobama predviđa poticaje za općine, gradove i županije te privatne vjerovnike, poput telekom-operatera, banaka i drugih, da otpuste dugove blokiranim građanima kao što je to napravila država i s njome povezane pravne osobe. ''Još jednom u ime Vlade apeliram na njih da to učine'', naglasio je premijer „.Vlada je zakonom predvidjela porezne olakšice u sustavu poreza na dobit i poreza na dohodak kako bi stimulirala ove kategorije vjerovnika da iskažu socijalnu odgovornost prema dugotrajno blokiranim građanima.“Uz navedeno, ovaj Zakon, kao treću mjeru, predviđa i poticajni model reprograma poreznog duga za blokirane građane.

Zakon o provedbi ovrhe na novčanim sredstvima, drugom iz zakonskog paketa, trebao bi stupiti na snagu potkraj srpnja, a predsjednik Vlade naglasio je da je Zakon usmjeren prema destimulaciji bezuspješnih blokada računa koje traju dulje od 3 godine. "Njime se uvodi obustava postupanja FINA-e ako se tražbina nije naplatila u cijelosti u roku od 3 godine, uz dodatni uvjet da u posljednjih 6 mjeseci nije bilo nikakve naplate po toj tražbini", objasnio je premijer Plenković, zaključivši da provedbom Zakona Vlada očekuje smanjenje broja blokiranih građana i iznosa blokade za oko 30 milijardi kuna."Ovdje se", napomenuo je, "ne radi o otpisu ili otpustu dugova, već o deblokadi računa za otprilike 70.000 građana."

Govoreći o trećem u Saboru usvojenom zakonu, Zakonu o izmjenama i dopunama zakona o stečaju potrošača, predsjednik Vlade naglasio je da se njime uvodi pojednostavljenje stečaja potrošača gdje će se, u fleksibilnijem postupku, dugotrajno blokiranim građanima za iznos glavnice do 20.000 kuna pružiti mogućnost da se oslobode obveza. "Zakon bi trebao stupiti na snagu 1. siječnja 2019., a jednostavni postupak stečaja potrošača obuhvatio bi preko 80.000 blokiranih građana", rekao je predsjednik Vlade.
Cilj svih ovih mjera značajno je smanjenje broja blokiranih građana za oko 150.000 i iznosa evidentiranog duga za otprilike 33 milijarde kuna po blokiranim računima.

Predsjednik Vlade istaknuo je da je radna skupina Ministarstva pravosuđa pri kraju s aktivnostima na četvrtoj zakonodavnoj mjeri, novom ovršnom zakonu, kao završnom normativnom rješenju sustava naplate tražbina, čije će konture Ministarstvo uskoro predstaviti. "Ciljevi paketa su suvremenija i brža rješenja, jednostavnije i troškovno jeftinije procedure naplate potraživanja, uz adekvatnu razinu zaštite dostojanstva i egzistencije ovršenika", građana.
„Vlada je svjesna teškog stanja dijela građana“, rekao je Plenković te nastavio da „s tri zakonska prijedloga, koji su prošli javno savjetovanje i usvojeni su u Hrvatskom saboru, želi riješiti dio problema koji se odnosi na 326.379 građana koji su se nalazili u blokadi na dan 31. svibnja 2018. godine, pri čemu je iznos njihovog duga iznosio oko 43,6 milijardi kuna bez kamata".




Post je objavljen 24.07.2018. u 12:58 sati.