Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/mstalk

Marketing

Uloga ishrane u borbi protiv anksioznosti

Ako ste neraspoloženi, nemirni, pomalo tužni i bezvoljni, a naročito ako je i vrijeme sumorno i kišovito kao ovo danas, nemojte odmah tražiti sedative i antidepresive. Već odvojite vrijeme i pročitajte ovaj post do kraja.

Možda će se neki od Vas pitati šta je to anksioznost. Postoji mnogo definicija ,a jedna od njih jeste da je anksioznost tj. tjeskobnost stanje koje se očituje osjećajem tjeskobe, ustrašenosti, straha sve do panike, uz psihomotornu (tjelesna) napetost i unutrašnji nemir, te postojanje osjećaja kao da će osoba "eksplodirati".

Jedan od glavnih faktora koji utiču na nivo anksioznosti kod čovjeka jeste čovjekova percepcija na spoljašnje nadražaje, stimuluse. Kod osobe koja je u sebi tokom vremena nagomilavala stres, može doći do stadijuma hronične anksioznosti, što znači da je organizam pomjerio granice normale što se anksioznosti tiče. Pravilna ishrana od velikog je značaja za smanjenje anksioznosti i lakše podnošenje stresa. Postoji izreka koja kaže " Ono si što jedeš ".

U vašoj ishrani trebalo bi da imate što više voća i povrća, dosta žitarica, npr. zob, ječam, raž itd.

Sada u ljetnim danima na svakom ćošku imate povrće od kojeg možete praviti razna jela. Evo recepta za jedan lagani ručak, tj. pileću salatu.

Sastojci:

- 500 g pilećeg filea,
- 1 glavica luka,
- 1 ili 2 paradajza,
- 1 paprika,
- 1 krastavac,
- 4-5 šampinjona,
- zelena salata
- 1 limun,
- so,
- susam.

Piletinu i gljive propržiti (ja sam koristila kokosovo ulje), zatim dodati u zdjelu u kojoj je sjedinjeno sve gore navedeno povrće i preliti sa sokom od jednog cijeđenog limuna, dodati soli i susama po želji.



Također, u vašoj ishrani trebalo bi da se nađu riba ili neki morski plodovi. Moj prijedlog su škampi. Škampi su vrlo prilagodljiva namirnica i mogu se pripremiti na razne kreativne načine, no većina će se složiti da su najukusniji najjednostavnije pripremljeni.
Cijeli škampi mogu se jednostavno termički obraditi iznad žara ili na gril tavi, 10-15 minuta, dok im meso ne omekša i poprimi bijelu boju i svilenkastu teksturu. Ovako pripremljeni škampi često se odmah nakon pečenja začine tek s malo maslinovog ulja, češnjaka i listića peršuna. Uz njih odlično ide riža (koju možete pripremiti kako god vi volite i želite).



Ove nabrojane namirnice sadrže sastojke koji su od esencijalnog značaja za pravilno i zdravo funkcionisanje vašeg tijela.
Na pravilnu ishranu možete gledati kao na nešto što ste Vi odabrali da bi Vama bilo bolje, odnosno da bi poboljšali kvalitet svog života, što između ostalog uključuje i lakše podnošenje anksioznosti.



Post je objavljen 23.07.2018. u 18:49 sati.