Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/iskonskipag

Marketing

PERUŽINKE BOLESNIH GRLA ODUŠEVILE PUBLIKU U KNEŽEVOM DVORU





Sinoć u prepunom atriju Kneževog dvora u Pagu, članice ženske klape «Peružini» priredile su još jednu klapsku večer za pamćenje.


Neposredno pred sam početak koncerta došla me pozdraviti voditeljica klape Sanja Buljanović i požalila mi se na zdravstvene nedaće koje su ih zadesile ove dane. Govori mi dalje Sanja da su razmišljale o otkazivanju nastupa na omiškom festivalu i ovaj večerašnji koncert obzirom u kakvom se zdravstvenom stanju još uvijek nalaze. Jake doze antibiotike i ostalih lijekova omogućuju da se njihovi nastupi ne otkažu.

Podržao sam je u njihovom naumu da nisu odustale od nastupa u Omišu, jer ipak je to najveća priredba klapskog pjevanja u Hrvatskoj. U konačnici, neovisno o plasmanu, to i nije toliko loše zvučalo. Gledajući prijenos završne večeri festivala ženskih klapa u Omišu, primjetio sam da nešto nije kao uobičajeno, ali sve do ove Sanjine izjave nisam znao pozadinu tako slabijeg nastupa.

Kroz klapsku večer vodila nas je članica klape Sanja Dobrijević koja se dva puta javno ispričala nazočnima zbog «virusa» koji je odradio svoje i umanjio njihov forte. Da Sanja to nije naglasila, ne vjerujem da bi mnogobroja publika primjetila sa kakvim se problemom susreću članice klape «Peružini», iako su češće kašljale i uzimale nešto više tekućine od uobičajenog.

Koncert je potrajao nešto više od sat vremena i koncepcijski se sastojao od tri dijela. U prvom djelu su izvele program sa omiškog festivala, zatim nove uspješnice ili hitove pop glazbe koje izvode klape i u trećem djelu svojeg nastupa, klapske pjesme renomiranih tvoraca dalmatinske pjesme.

U jednoj od pauzi Sanja je zahvalila svima kojih ih prate u njihovom radu, prvenstveno se zahvalila svojim obiteljima bez čije pomoći ne bi bilo ovakvog odricanja. Zatim je predstavila i mlade snage klapskog pjevanja, čiji su članovi djeca klape «Peružini» kao vjerni pratitelji svojih roditelja. Lijepi je to početak i snaga za daljnje bavljenje klapskom pjesmom.

Oduševljena publika je na kraju koncerta svojim dugotrajnim pljeskom i ovacijama pozvala Peružinke na bis.

Zahvalile su Tonću Tičiću-Dodi na ozvučenju i svjetlosnim efektima koji daju ton više njihovom nastupu, kao i njegovom ocu Anti koji uvijek emotivno uz glasno odobravanje iskazuje svoju naklonost prema njihovom pjevanju.

Iako vidno umorne, i iscrpljene «virusom» koji je ostavio traga na njima i na njihovim glasnicama koje su najvažnije za čistoću glasa,Peružinke su koncert uspješno privele kraju. One isključivo pjevaju a capella što je najveći izazov za bilo koju klapu.

Na bisu su otpjevale pjesmu «Brist» za koju su dobile drugu nagradu na ovogodišnjem 17. Međunarodnom festivalu klapa Perast 2018. u Crnoj Gori. Time su crnogorskoj publici pokazale svoju kvalitetu na klapskoj sceni.
Uz sve nedaće hvala Vam drage Peružinke na lijepoj večeri klapske pjesme.



Post je objavljen 23.07.2018. u 15:01 sati.