Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/asboinu

Marketing

Grboslovlje

Grboslovni lav – lav ili leopard

Grboslovni lik lava, koji je direktna opozicija grboslovnom liku orla, u grboslovlju ima gotovo identično značenje grboslovnog orla. Naime, jedan i drugi odlike su i oznake careva, kraljeva, država, kraljevstva, carstva …

Dakle, i jedan i drugi grboslovni lik (orao – kralj ptica i lav – kralj životinja) u grboslovlju su vrlo često prikazani kao direktno suparništvo. Engleski kraljevi nikada nisu željeli nositi na svom štitu lik orla, jer time su zorno isticali da nisu u nikakvim vezama (krvnim i srodnim) s kraljevima (njemačkim, ruskim) koji na štitu imaju orla.

Međutim, grboslovlje raspoznaje još jednu 'kraljevsku' životinju – grboslovnog leoparda koji opet ima isti značaj i simboliku kao i lav i orao. Kako prepoznati i razlikovati lava i leoparda u grboslovlju?
Lav je uvijek prikazan bočno (s jednim uhom, bez obzira na stranu gledanja), a leopard uvijek gleda licem okrenutim prema smjeru gledanja. Položaji tijela (goropadan, istaknuti, hodajući, sjedeći i spavajući) karakteristični su za jednu i drugu grboslovnu životinju (lik) lava i leoparda i nemaju neko posebno značenje.

No, rep životinje nikada ne smije ni u jednom stavu (položaju) biti spušten ili zavučen između nogu, takav položaj repa odlika je onoga koji je jednom tijekom bitke ustuknuo (pobjegao). Ako pak lav ima dva repa to je simbolika za nositelja grba koji je izravno sudjelovao u bitkama za kralja (vladara).

Prikazi samo glave u grboslovlju opet simboliziraju leoparda (ponekad risa kao u hrvatskom grboslovlju). Lavlja glava' za razliku od leopardove, uvijek mora biti s grivom i opet prikazana samo bočno u smjeru gledanja (jedno uho). Boje jezika, pandži i grive također imaju značenje grboslovnih boja ili metala i simbolika im je ista.




Post je objavljen 21.07.2018. u 07:07 sati.