Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/asboinu

Marketing

Grboslovlje

Grboslovni orao – u koju stranu gleda grboslovni orao

Jedan od 'najstarijih' grboslovnih likova je orao. Rimski orao (aquila), iako se tu još ne može govoriti o pravilima grboslovlja, možda je zapravo kasnije poslužio kao temeljna inspiracija za grboslovni lik 'grboslovni orao'.

Naime, prvi 'grboslovni orao' u grboslovlje ulazi tijekom 9. Stoljeća nakon krunidbe Karla Velikog za rimskog cara. Odjednom pojavljuje se tako u grboslovlju i simetrični (dvoglavi) orao. Eh, pojavom dvoglavog orla, očito su i počeli 'problemi' s grboslovnim tumačenjem njegovog značaja.

No, dobro, u grboslovlju orao doista označuje i predstavlja kraljevstvo ili carstvo, simbol vladara ili države. Tako jednoglavi orao češće simbolizira zapadna, a dvoglavi (mitsko biće) orao pak istočna carstva. Tako Bizantsko carstvo od samog početka 'rabi' dvoglavog orla i time poručuje svoju dominantnost nad zapadom (Europom) i istokom (Azijom).

Kod Rimskog Carstva lako se raspoznaju orlovi koji ponekad gledaju desno, a ponekad lijevo. Tako je grboslovlje baš na temelju 'orlova rimskih legija' usvojilo pravilo da je grboslovno desno okrenuta glava – 'mirnodopski orao', a grboslovno lijevo okrenuta glava – ratnog orla.

Naime, rimska deseta legija (ona koja je desetkovana tijekom bitke i pobjegla s bojišta, te je za kaznu od preživjelih legionara svaki deseti trebao biti pogubljen poradi kukavičluka, Cezar kao mladi centurion zamolio je da se taj svaki deseti dodijeli njemu umjesto pogubljenja – od njih Cezar ustrojava XLEG, pa deseta legija nikada više nije napustila bojište i jedina imala pravo na dvije aquile – ratnu i mirnodopsku).

U jednom trenutku u grboslovlju se pojavljuje i troglavi orao vezan uz rusku heraldiku (gdje se i pojavio), a simbolizirao je Veliko rusko carstvo gdje grboslovno desna glava gleda desno i predstavlja zapadne Varangijance (Skandinavce), lijeva glava gleda lijevo i predstavlja daleko-istočne Mongole, te srednja glava koja predstavlja Slavene (Ruse).

Germani (kasnije Nijemci) također imaju svojeg grboslovnog orla s jednom glavom i njemački orao (Reichadler) u 'Prvom Carstvu' (800.) gleda grboslovno lijevo, potom u Njemačkom Savezu (1848.) pojavljuje se grboslovni dvoglavi orao, zatim u Weimarskoj Republici (1922.) orao gleda desno, pa opet u nacističkom 'Trećem carstvu (1935.) (Parteiadler) gleda grboslovno desno, ali od 1939. 'Parteiadler' gleda lijevo (ratno). Danas njemački orao gleda desno (mirnodopski).

Za kraj, Američki orao (SAD) cijelo vrijeme gleda grboslovno desno te u grboslovno desnoj kandži drži maslinovu grančicu mira, ali u grboslovno lijevoj kandži ima snop strijela simboličnog ratnog oružja.




Post je objavljen 15.07.2018. u 10:38 sati.