Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/rossovka

Marketing

Sjedi, jedan

Očito je svijet pun ljudi koji su jako malo il gotovo nikako učili zemljopis. Pa ajde da im se pojasne neke stvari ( mislim, sumnjam da će baš čitat ovo al eto...radi svog duševnog mira ja ću dat sve od sebe da im pomognem, nek bar sad nauče ).

Dakle, ovo je karta Evrope. Evropa je inače jedan od kontinenata, i trenutno se u državi, koja je na karti skroz desno a zove se Rusija, održava svjetsko prvenstvo u nogometu. Puno je reprezentacija već udobno smješteno u svojim domovima, u foteljama pred teve ekranima i s limenkom pive i čipsom na stolu prate završnicu Mundijala. Recimo Island, to je ova najgornja otočna država, pa Portugal i Španjolska ( oni su prvi lijevi bok kopnene mase ), pa Njemačka ( znači na karti ide Portugal pa Španjolska pa Francuska pa Njemačka ), pa Danska, pa Rusija koja je domaćin al i njena reprezentacija gleda utakmice ispred teve ekrana.
Ova otočna država, skoro odma ispod Islanda, zove se Engleska, i od jučer konačno znaju da u Evropi postoji zemlja koja ukupno ima stanovnika koliko i trećina Londona, a čija ih je reprezentacija ispratila u boj za treće mjesto i prošla u finale. Uz malo sportske sreće, saznaće da u Evropi postoji i Belgija ( prekomplicirano mi je sad objašnjavat gdje je na karti, to im ionak nije bitno; daleko je važnije to šta će Belgijanci uzet broncu i natjerat gordi Albion da kući ode sa šmrkljima do koljena, tak to bude kad se bahatiš i siliš ).

E sad ono najbitnije: ova mala crvena mrljica na karti Evrope zove se Hrvatska. Pa dajte dobro pogledajte tu mrljicu, prepunu prirodnih ljepota ( uključujući i rijeke na čijim izvorima još uvijek možeš zagrabit vodu rukom i pit bez straha ), u kojoj živi nešto malo više od četri miliona duša. E pa reprezentacija te crvene mrljice nadigrala je četri ekipe od ovih gore nabrojanih i u nedjelju igra u finalu Mundijala utakmicu života ove generacije. Pa kad prije početka tekme bude uz Marseljezu svirala Lijepa naša, da ne pomislite da je to himna Nigdjezemske il Svazilanda il Lalalanda. Gospodo, to je himna mrljice za koju niste ni znali da postoji. Himna moje domovine.

Kupite si atlase pa učite za iduće prvenstvo, da se ne blamirate preuranjenim izjavama. ( Atlas, to je ona hrpa zemljopisnih karata u tvrdom uvezu. Ima u knjižarama za kupit. )



Post je objavljen 13.07.2018. u 05:22 sati.