Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/agropolitika

Marketing

SAVJETI STRUČNJAKINJA ZA ZAŠTITU PLODOVA U SRPNJU


KORISTITI LOVKE ZA OCTENE MUŠICE

Dipl. ing. agr. Silvija Marušić iz Savjetodavne službe upozorava vinogradare da se na opažačkim lokalitetima u Kaštelima bilježi ulov octene mušice ploda (Drosophile suzukii) od tri do četiri odrasle jedinke po lovci.
Octena mušica ploda je polifagni štetnik novijeg datuma koji je u prethodnim godinama uzrokovao ekonomsku štetu na grožđu. Svojom aktivnošću zajedno s vinskom mušicom na bobicama otvara put za različite bakterije, kvasce, gljivice uzrokujući neupotrebljivost, kiselost i trulež grožđa.
Dosadašnjim zapažanjem najosjetljivija je sorta Crljenak kaštelanski ili Tribidrag, međutim ne isključuje se mogućnost napada i na druge sorte.
Obzirom da se očekuje ranije dozrijevanje i berba, vinogradarima preporučamo pregled vinograda. U nasadima Crljenka gdje je započela fenofaza šaranja preporučamo obaviti tretiranje protiv octene mušice ploda i ostalih Drosophila vrsta. U Republici Hrvatskoj za sada jedini registrirani pripravak je na osnovi spinetorama ( trgovačkog naziva Radiant).
Također, za smanjenje populacije octene mušice ploda mogu se koristi lovke s hranidbenim atraktantom.

Lovke se rade od plastičnih boca na kojima se izbuše rupe promjera oko 5 mm, 3-5 cm ispod vrha čepa boce. U boce se ulije jabučni, vinski ili kombinacija jabučnog i vinskog octa do polovice zapremine koje se vješaju uz rubove i u sami vinograd.
Obzirom da se radi o štetniku koji se brzo obnavlja i ima više generacija svakako preporučamo korištenje lovki na što širem području i uključivanjem većeg broja poljoprivrednika.
Registrirana poljoprivredna gospodarstva OPG/PG mogu se savjetodavcima obratiti za individualno savjetovanje kroz savjetnički paket ZAŠTITA BILJA.

Savjetnica Marušić ima savjet i za maslinare kako bi plod masline sačuvali od maslinine muhe.
Na opažačkim punktovim Splitsko-dalmatinske županije na kojima se prati let i brojnost maslinine muhe bilježi se ulov od 20 do 80 kom odraslih jedinki po lovci. Pregledom zaraženih plodova u priobalju i na otocima pronađeni su skoro svi razvojni stadiji maslinine muhe od svježe položenih jajašaca do ličinki mlađeg i starijeg stadija te kukuljica.
Upozorava maslinare koji do sada nisu obavili zaštitu maslinika da je provedu, jer se u protivnom očekuje veća zaraza.

Plod masline na većini lokaliteta je dobro razvijen ne pati od suše te je takav atraktivan za polaganje jaja, izuzev su lokaliteti na povišenim položajima i plićim tlima gdje su smežurani plodovi.
Trenutne temperature zraka još uvijek odgovaraju razvoju maslinine muhe te ne djeluju na usporavanje ili zaustavljanje razvoja maslinine muhe.
Za zaštitu nasada mogu se koristiti dozvoljeni pripravci na osnovi:
- Dimetoata ( trgovački nazivi Calinogor, Chromogor, Perfekthion, Rogor 40),
- Fosmeta ( trgovački naziv Imidan 50 WG),
- Deltametrina ( trgovački naziv Decis 2.5 EC, Decis 100 EC, Scatto, Rotor Super, Poleci plus).
U maslinicima u kojima nema ostvarene zaraze može se koristiti metoda zatrovanih mamaca radi suzbijanja odraslih jedinki maslinine muhe prije odlaganja jaja u plod. Ova metoda daje zadovoljavajuće rezultata ako se primjeni na širem području uz obuhvaćanje minimalno 100 maslina.
Maslinari koji su u sustavu ekološke proizvodnje ili su korisnici plaćanja za IAKS mjere OPERACIJA 10.1.8. Održavanje ekstenzivnih maslinika trebaju nastaviti s primjenom pripravka na osnovi spinosada s atraktantom (trgovačkog naziva SUCCESS BAIT) ili Eco-trapova. Ekološke mjere zaštite daju bolje rezultate ako se primjenjuju u izoliranim ili poluizoliranim lokalitetima na kojima su maslinici.
Savjetnica Đurđica Kšenek, dipl. ing, agr. proizvođačima trajnih nasada jabuka i krušaka preporučuje zaštitu protiv čađave krastavosti (Venturia inaequalis) te primjeniti kontaktni fungicid: Zato Plus, Bellis, Tercel, Dithane M-45, Dithane DG Neotec, Kaptan 80 WG, Folpan 80 WDG, Polyram DF, Ziram 76 WG. Voditi brigu o karenci za rane sorte dozrijevanja!

Protiv jabučnog savijača (Cydia pomonella) druge generacije primijeniti :Coragen 20 SC, Runner 240 SC, Insegar 25 WP, Affirm, Calypso SC 480, Mospilan 20 SP, Imidan 50 WG.
Proizvođače šljiva upozoravamo da je potrebno izvršiti zaštitu protiv narančaste pjegavosti (Polystigma rubrum) na kasnim sortama i primijeniti Captan WP 50, Kastor , Dithan M-45, Pinozeb M-45, Futura 50 WP.

Protiv produženog leta šljivinog savijača (Cydia funebrane) samo za kasne sorte šljiva primijeniti jedan od navedenih: Coragen 20 SC, Insegar 25 WP, Affirm opti, Delegate 250 WG, Decis100.
Protiv truleži ploda( Sclerotinia fructigena) na kasnim sortama šljiva primijeniti : Signum, Nativo, 75 WG, Teldor SC 500, Switch 62,5 WG.
U nasadima višnje protiv kozičavosti (Blumeriella jaapii) a nakon berbe upotrijebiti fungicide na bazi mankozeba: Cadillac 80 WP, Dithane DG Neotec, Dithane M-45, Mankozeb, Pinozeb M-45 ili Chromodin S-65.

U nasadima bresaka i nektarina protiv breskvinog savijača (Cydia molesta) za kasne sorte upotrijebiti: Imidan 50 WG, Affirm, Runner 240 SC, Avaunt EC, Calinogor, Chromogor, Kaiso, Decis 100 EC.
Proizvođačima bresaka i nektarina kasnijih sorti dozrijevanja, preporučujemo i primijenu protiv uzročnika truleži ploda (Sclerotinia fructigena) : Signum, Nativo 75 WG, Teldor SC 500, Systhane 20 EW.
U nasadima lijeske ponoviti zaštitu od uzročnika bolesti : pjegavosti lista ( Piggotia corylii) i sive pjegavosti ( Gnomnia leptostyla) jednim od dozvoljenih fungicida iz FIS baze Ministarstva poljoprivrede, kao i protiv ljeskotoča (Curculio nucum).

Savjetnice naglašavaju da svaki pripravak treba upotrijebiti prema uputi proizvođača i u skladu s Fitosanitarnim informacijskim, korisnici sredstava za zaštitu bilja trebaju voditi evidenciju o izvršenim tretiranjima.
Pripravke treba primijeniie prema uputi proizvođača i pravilno zbrinite ambalažu pripravaka.




Post je objavljen 12.07.2018. u 12:09 sati.