Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/agropolitika

Marketing

OBILJEŽAVANJE SJEĆANJA NA GENOCID U SREBRENICI



GENOCID U ZAŠTIĆENOJ ZONI UN-a U BiH

U Srebrenici u BiH se 11. srpnja 2018. obilježava 23 godine od genocida nad bošnjačkim stanovništvom. Vojska Republike Srpske i specijalne srpske vojne postrojbe ubila je u enklavi Srebrenice u periodu od 13. 19. srpnja 1995. godine 8 372 bošnjačkih nenaoružanih muškaraca svih životnih dobi u čijem je broju i manji broj žena i djevojčica.
Srebreničku enklavu je 1993. godine Vijeće sigurnosti UN-a proglasilo zaštićenom zonom, a ipak su je zauzele srpske snage 11. srpnja1995. godine. No UN i nizozemski bataljon nije spriječio genocid nad muslimanskim stanovništvom.
Tijela svih žrtava ni nakon 23 godine još nisu pronađena, te se traga za još oko 1000 tijela. Tijekom godina primijećena su razmještanje tijela ubijenih iz velikih grobnica gdje su ubijeni bili zatrpani, a sve s ciljem da se genocid prikrije.
U siječnju 2007. godine Međunarodni sud za ratne zločine počinjene na području bivše Jugoslavije okarakterizirao je djelovanje srpskih snaga u Srebrenici kao genocid.
Europski parlament je u siječnju 2009. godine proglasio 11. srpnja Dan sjećanja na genocid u Srebrenici.


Vijeće sigurnosti UN-a važno je tijelo Ujedinjenih naroda kojemu, prema 24. članu Povelje UN-a zemlje članice organizacije povjeravaju zadatak očuvanja međunarodnog mira i sigurnosti.
Vijeće sigurnosti sastoji se od 15 zemalja članica UN-a; od toga pet stalnih (SAD, Kina, Francuska, Velika Britanija i Rusija) i deset nestalnih članica.




Post je objavljen 11.07.2018. u 12:25 sati.