Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/sempercontra

Marketing

Čovjek s biciklom

Nedjelja. Dan kad znamo prije podne otići u Varaždin. Naš susjed, zvan Apaurin, govori da to supruga, inače Varaždinka, svoja 'barokna' pluća ide napuniti 'baroknim' zrakom baroknog grada. Ponekad, kao što je bio i ove nedjelje slučaj, ipak kod nje prevlada 'šoping crv', pa smo se uputili u šoping centar „Super Nova“.

Nemam tu 'neodoljivu' potrebu da hodam po dućanima (u kojima od živih bića obično budu samo prodavači) pa, dok supruga 'smiruje' crva, sjednem u kafić, stavim u uho slušalicu i s mobitela slušam na HR2 emisiju u retro stilu, Hulahop, pijuckajući usput Schweppes Bitter Lemon s ledom.


Tako učinih i ovaj put.

Cestom, neposredno pokraj mog stola prođe čovjek, pedesetak godina malo pogrbljen, gura neki prastari bicikl. S obje strane volana dvije poveće plastične vreće sa sadržajem koji neupitno govori da je njegovo porijeklo neka kanta ili kontejner za smeće.

Čovjek je hodao polako, umornim korakom. Na bosim nogama imao je neke stare sandale, kratke hlače do koljena kojima je on, vjerojatno, treći vlasnik. Na glavi kapa velikog šilta čiji izgled asocira da njegova glava nije jedina koju je dosad pokrivala. Najvrednije za njega, siguran sam, bila je majica bez rukava. Bijela (ne baš blještave bjeline) sa crvenim kockicama na prsima i leđima.

Sporim se korakom udaljavao od mog stola, i kad je već bio tako daleko da ga nisam mogao fotkati (sjetih se @NF-a), padne mi na um jedna druga osoba, koju sam vidio na TV-u za vrijeme prijenosa nogometne utakmice Rusija-Hrvatska.

Nije bila muškog, već ženskog roda (neki bi rekli spola) i nije bila u društvu četiri tisuće naših navijača na tribinama, već u društvu Predsjednika FIFA-e i Premijera zemlje domaćina u ViP loži. Bila je obučena u crvene duge hlače, a na gornjem dijelu nosila je blještavo bijelu majicu s crvenim kockicama, dok su gospoda bila u tradicionalnim odijelima.

Kad su Vatreni uspjeli izjednačiti, a pogotovo nakon što su poveli 2:1, gospođa u kockastom je pred dvojicom svjetskih uglednika, u nastupu domoljubnog zanosa, otplesala ples vlastite koreografije. Njihovi pomalo zbunjeni i začuđeni pogledi rječito su govorili da su iznenađeni tom gestom 'dame u kockastom'. Ugodno ili neugodno, ne mogu prosuditi.
* * *
Čovjek s biciklom je nestao iz mog vidokruga, bilo mi je žao što ga nisam snimio, jer da jesam mogao sam uz ovaj tekst objaviti slike oba rodoljuba u 'kockicama'. Ovako, ostalo je samo pitanje cinika: čije je domoljublje veće i iskrenije.
Za cinika nema dileme, čovjeka s biciklom.


Post je objavljen 09.07.2018. u 18:34 sati.