Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/sempercontra

Marketing

125. godina


Danas je 125. godina kako se rodio Miroslav Krleža, za neke možda najveći intelektualac u Hrvata, za druge…ah neću ni spominjati. Možebitno da je ovom drugom razlog jedna od njegovih poznatih misli u kojoj kaže:

„Ja bih umro od stida prije nego što bih se pozvao na nekoga svog mrtvog kralja, a vi, oprostite, od tih istih utvara stvarate patetično božanstvo nacionalne tradicije i poslanstva... tipično seljački... i ja ne znam kakvo je to prokletstvo, da se ne možete oteti opanku? Zar vi zaista nikada niste pomislili od čega je sastavljen vaš nacionalni mitos: od opanaka, od poderanih opanaka, od crkvenih zvona, od rakije, od kolača, od kobasica, od tamburica o Božiću, od naivnog klečanja nad grobovima mrtvih feudalnih kriminalaca i baraba, od groblja i zvonika..."

Cinik Semper contra – a možebitno bi to napisao i M.K.da je danas živ – pobrojanom bi nizu dodao još kako je naš nacionalni mitos sastavljen i od pretjerane euforije kad je u pitanju nogometna reprezentacija.

* * *

P.S. To ne znači da M.K., kao ni S.C. ne bi želio pobjedu naše reprezentacije, no od toga praviti toliki cirkus za njega, kao i za mene, ipak je nešto što prelazi sve mjere.
Naprijed naši, Rusija se plaši party!
I to je dosta!!!


Post je objavljen 07.07.2018. u 13:29 sati.