Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/iskonskipag

Marketing

ŠIME GOLEŠ – «GALOPERU LIPO CVIĆE MOJE»





Sinoć je u prepunoj dvorani Kneževog dvora u Pagu Šime Goleš, predstavio svoju knjigu «Galoperu lipo cviće moje».


Moderator pri predstavljanju knjige, Ivo Fabijanić ujedno i urednik, te njen grafički dizajner, Hrvoje Magaš uveli su nas u večerašnji program. Hrvoje je ustvrdio da je čipka njegov glavni motiv u oblikovanju paških motiva, pa je tako i ovaj «Galoper» stilski izrađen od paške čipke.
Knjiga je izdana u vlastitoj nakladi autora pod pokroviteljstvom Grada Paga. Ovime je Grad Pag pokazao da mu je stalo do iskona kako bi se sačuvao dio povijesti koji pomalo ide u zaborav.

Šime Goleš je na svoj osebujan način u zajedništvu sa prijeteljem Šuljićem otvorio večer pjesmom kao uvod u predstavljanju ovog skromnog djela, ali velikog za povijest paškog pjevanja i usmene predaje po starinski.

Autor Predgovora, gospodin Hrvoje Dusper je zapisao:»Na socijalno – komunikacijskom tlu Paga zarana su se pojavili narodni pripovjedači koji su svojim, talentom sačuvali dio baštine, bilježeći stvarnost mehanikom usmenog prijenosa priča s generaciju na generaciju. Oni su odigrali ulogu drevnog interneta, šireći svojim govornim sposobnostima opise događaja svog okruženja.»

Ivo Fabijanić je zamolio autora da nam izrecitira neke od svojih pjesama koje se nalaze u knjizi. Bilo je za ne vjerovati koje selektivno pamćenje u ovako visokoj životnoj dobi posjeduje barba Šime. Pismo iz vojske pisano svojoj djevojci izazvalo je ogroman aplauz.

Kroz program bilo je lijepo čuti pjevanje brata i sestre Ante Kurilića i Jelkice Tičić, te ženski par Jelkica Tičić i Dragica Fabijanić i na kraju Ante Kurilić i Dražen Crljenko.




Nakon okončanja službenog djela programa, čekalo se u redu za kupnju ovog vrijednog djela barba Šime Goleše, koji je morao nakon svega obaviti foto-seassion sa obitelji i prijateljima, podjeliti autograme i pozdravite nazočne. Vjerujem da je sve ovo za njega bila jedna velika obveza i napor na kojeg sigurno nije bio spreman.


U atriju Kneževa dvora, autor se potrudio da pripremi domjenak na kojem su se svi mogli okrijepiti i uz čakule, a bilo je mjesta za njih, zaokružiti ovu pučku-pjesničku večer.










Post je objavljen 06.07.2018. u 19:54 sati.