Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/segrtskizapisi

Marketing

Valpovački godišnjak „napunio“ dvoranu Centra kulture


Foto (Valpovština info): Predstavljači OMH Valpovo i nadbiskup u miru Marin Srakić

U četvrtak (28.6.) s početkom u 20:00 sati održano je predstavljanje Valpovačkog godišnjaka, 23. broj u maloj dvorani Centra kulture Matija Petar Katančić, Valpovo. Kao i tijekom mnogobrojnih tribina i predstavljanja knjiga i jučer je dvorana bila „puna puncata“, 60-70 ljudi što Ogranak Matice hrvatske u Valpovu i suradnike promiče još jednom u jednog od temeljnih promotora kulture i povijesti Valpova i Valpovštine.

Uz predstavljače godišnjaka urednika Stjepana Najmana i predsjednika Ogranka Ivana Tonkovića o godišnjaku i svojim člancima govorili su i nadbiskup u miru Marin Srakić i Darko Grgić. Nadbiskup Srakić je ukratko na zanimljiv i poučan način opisao svoj članak Biskup Strossmayer traži Valpovštinu – župnici vele „Ne dajte nas“. U članku možete čitati o odnosu između nekoliko aktera Valpovštine i Slavonije tijekom 19. i 20. stoljeća koji su mogli utjecati na položaj župa. Kao i u mnogim drugim sferama društvenog života i u ovom je pitanju biskup Strossmayer imao važnu ulogu. Darko Grgić progovorio je o popisima jednog dijela Valpovštine tijekom 16. stoljeća, a što možete čitati u članku U popisu sandžaka Požega 1579. godine. I na temelju ovoga izlaganja možemo vidjeti da manjak dostupnih pisanih, ali i materijalnih izvora onemogućava i povjesničare i zaljubljenike u povijest da kroz svoja istraživanja teže „totalnoj“ interpretaciji i jednog dijela društvenog i gospodarskog života tijekom osmanske vlasti, a kamoli istraživanju „totalne povijesti“. Ivan Tonković je uz pozdravne govore progovorio i o položaju školstva nekada i sada u Valpovu i Valpovštini povodom članka Srednja škola obilježila jubilej – 120 godina od početka srednjoškolskog i 55 od početka gimnazijskog školovanja.


Foto (Valpovština info): Publika

Zbog mnogobrojnih upita i zainteresiranosti javnosti obavještavamo vas da možete doći do primjeraka svih Valpovačkih godišnjaka, novih knjiga Ogranka Valpovčice i Počeci habsburške Valpovštine preko facebook stranice Šegrtski zapisi i bloga Šegrtski zapisi.

Post je objavljen 01.07.2018. u 19:19 sati.