Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/asboinu

Marketing

Grboslovlje

Kruna ili koronet – dijadema ili vijenac

Ponekad, možda ipak gotovo uvijek, grboslovna pravila lako mogu izazvati zabunu i pomutnju kod ljudi koji ne 'čitaju' grboslovna pravila 'grboslovno pravilno'. Kruna ili koronet (plemički vijenac ili dijadema) gotovo su idealni za zabunu.

Naime, razlike gotovo da ne postoje za neupućene jer sva ova četiri ukrasa za glavu nose se na glavi ili su se nosili kroz ljudska stoljeća. No, nije baš tako i u grboslovlju. Krunu nosi suveren (kralj) i kruna označava ili je simbol neovisne države, a koronet (vijenac, dijademu) nose nasljedni plemići (baroneti i baronete), dakle sinovi i kćeri plemića (plemenitaša).

Tako je grboslovna kruna (koronet) početkom 14. stoljeća ušla u grboslovlje kao idejno rješenje za popunu 'praznine' između štita i kacige ili pak kao ukras same kacige. Dakle koronet je time u grboslovlju dobio posebno značenje u samom grbu.

Od tada koroneti grba u grboslovlju razlikuju se po slijedećim pravilima: koroneti su srebreni, a kruna vladara (kralja) je zlatna, međutim, koroneti lako mogu biti i zlatni, no tada treba čitati slijedeća grboslovna pravila: koronet baruna ima šest bisera ravnomjerno raspoređenih na kružnom prstenu nosaču. Koronet vikonta pak ima šesnaest bisera raspoređenih u dva boćna polja po sedam plus dva bisera naprijed i nazad na kružnom prstenu nosaču.

Koronet grofa ima osam bisera između kojih postoje (točno na četvrtini kružnog nosača) četiri lista, križa … Dakle, od križa do križa po dva bisera. Koronet markiza ima četiri lista, križa na kojima su biseri, te četiri bisera koji se nalaze na šiljastim trokutima postavljenim naizmjenično redom: križ s biserom – trokut s biserom – križ s biserom …

Koronet kneza (vojskovođe) ima osam listova, križeva na kojima su biseri. Prijestolonasljednik i kralj imaju krunu koja može imati lukove i plemićku kapu ukomponiranu u samu krunu odnosno kružni metalni nosač krune.

Pored toga u grboslovlju postoje i zidne krune (murali) koji se nalaze na grbovima naselja, gradova, glavnih gradova, regija i provincija. Tako kruna (mural) naselja ima četiri kule, grada osam kula, glavnog grada osam kuta s tornjevima između, regije šesnaest kula i provincije šesnaest kula na obrambenom zidu.




Post je objavljen 01.07.2018. u 13:03 sati.