Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/iskonskipag

Marketing

PAŠKA KUPALIŠNA BAŠTINA





Nakon svih društvenih, političkih, i upravljačkih promjena, gradska plaža u Pagu ostala je najbliže i najpristupačnije gradsko kupalište.




Kupališne građevine na gradskoj plaži koje su nekada postojale kao dio turističke arhitekture, danas im više gotovo nema ni traga, osim na starim fotografijama i razglednicama.
Početkom 20. stoljeća u gradu Pagu se pojavio i turizam. 1929. godine izdan je prvi turistički prospekt Grada Paga, koji spominje prvi hotel Grand Hotel, dok u prospektu iz 1936. godine već pronalazim tri hotela. U tom prospektu zapisan je podatak da se plaćala taksa za kupališnu kabinu i ležaljku na plaži Prosika.


Gdje treba tražiti razloge zašto se stara kupališna infrastruktura na gradskoj plaži u Pagu nije sačuvala? Tu prvenstveno mislim na stare kabine i trampolin (trambulin).


Za pretpostaviti je da kupališna infrastruktura nije odgovorila potrebama koja se od nje očekivala ili je nemar društvene zajednice također doprinjeo njenom nestajanju.
Možda razlozi leže i u poteškoćama njihovog održavanja, zbog propadanja željeznih konstrukcija pod utjecajem mora. Trambulin nije na sebi imao previše željeznih elementa radi kojeg ga se moralo ukloniti. Trambolin je bio za sve odvažnije kupače (skakače) u more veliki izazov ponajviše za djecu.

Kupališne kabine bile su omiljeno mjesto okupljanja igrača picigina. Ne igra se picigin samo u Splitu. U Pagu je bio prestiž igrati picigin. To mjesto ispred kabina bilo je isključivo rezervirano za piciginaše.


U sklopu gradske plaže danas postoji druga kupališna infrastruktura koja nije izravno vezana za more i morske aktivnosti. I ta infrastruktura je u jednom djelu svojeg postojanja bila devastirana i zapuštena. Za ovo godišnje ljeto ponovno je stavljena u funkciju i to je ponuda više na gradskoj plaži što vjerujem da će pridonijeti ravnomjernijem turističkom razvoju i pokretanju ostalih gospodarskih resursa, prvenstveno ugostiteljskih.



Izvor starih fotografija: internet



Post je objavljen 27.06.2018. u 13:56 sati.