Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/toco1980foto

Marketing

Zašto baterije kratko traju?

Kod digitalne fotografije i digitalnih aparata, jedna od glavnih stvari svakako je baterija. Bez baterije nema struje, a bez struje, digitalni fotoaparat ne radi.

Proizvođači fotoaparata za svaki fotoaparat i njegovu bateriju deklariraju određen broj okidanja koje bi baterija trebala izdržati, prije nego što se isprazni. Ta brojka je, za bateriju istog nazivnog kapaciteta, u pravilu veća za DSLR aparate od onih za mirrorlesse, zato što DSLR aparati imaju optičko tražilo, dok je kod mirrorlesa i kompakata tražilo digitalno (doslovno, mali LCD ekran, koji dok radi troši struju).

Međutim ponekad se događa da punjiva baterija za fotoaparat traje vrlo kratko prije nego što aparat javi da je prazna, te je treba ponovo napuniti. Najčešći razlozi za to su slijedeći...:

** Stare i "potrošene" baterije - Baterije se s vremenom "potroše"; uslijed mnogobrojih ciklusa punjenja i pražnjenja, s vremenom dolazi do pada njihovog kapaciteta, a manji kapacitet znači i kraće trajanje baterija. Nije ništa čudno da baterija koja je nova izdrži npr. 300 okidanja prije nego aparat javi da je prazna, a da nakon par godina intenzivne upotrebe ta ista baterija ne izdrži niti 100 okidanja.

** Zamjenske baterije upitne kvalitete - Razne zamjenske "no name" baterije koje neki fotografi kupuju jer su u pravilu znatno jeftinije od originalnih "brandiranih" (gdje se zapravo više plaća "ime" nego stvarne performanse) ponekad biti problem (ako te zamjenske baterije imaju manji kapacitet, brže gube kapacitet, isl.). S druge strane, ima i obrnutih situacija gdje zamjenske baterije traju jednako ili čak i dulje od "brandiranih" i "razvikanih" (primjer).

** Stand-by mod - Dok je aparat u stand-by modu odnosno "na čekanju", on troši bateriju. Doduše manje nego kad je u aktivnom stanju, ali je svejedno i dalje troši. Pa se tako nekad zna dogoditi da aparat, kojeg je vlasnik zaboravio isključiti, provede čitav dan, ili čak i dulje "na čekanju", da bi nakon toga, kad se krene snimati, činilo kako "baterija kratko traje".

** Postavke aparata - Određene funkcije fotoaparata mogu itekako utjecati na trajanje baterije, s obzirom da za rad gutaju puno struje. To su ugavnom stvari kao što su GPS, "geotagging", Wi-Fi, Bluetooth, te npr sustavi za stabilizaciju slike, čišćenje senzora itd.... neki aparati imaju čak i opciju "high performance" (a koja ne poveća performanse aparata toliko koliko poveća potrošnju baterije). Čak i svjetlina ekrana za pregled fotografija može utjecati na povećano potrošnju baterije.

** Korištenje aparata - Snimanje sa korištenjem ugrađene bljeskalice i kad nije protrebno, stalno i bespotrebno kopanje po menijima, pregledavanje slika nakon baš svake snimljene, i slično, troši bateriju u obilnim količinama.

** Kvar fotoaparata - Ponekad problem može biti u samom fotoaparatu, odnosno njegovoj elektronici. Ako se dogodi da se npr. zbog vlage, korozije, ili nekog trećeg razloga u aparatu dogodi kratki spoj, lako se može dogoditi da "pojede" bateriju u vrlo kratkom roku, čak i bez da se uopće išta snima. (Ovo se može najlakše provjeriti tako da se bateriju stavi u drugi istovjetni fotoaparat; ako u njemu baterija traje dulje, problem je u aparatu, ako traje isto, problem je u bateriji).

** Kvar punjača - Nekada problem može biti i u samom punjaču za baterije, koji iz nekog razloga (npr. nekog lošeg kontakta isl.) prekine punjenje, i javi da je punjenje gotovo, dok baterija još uvijek nije puna. Ili čak uopće ne želi napuniti bateriju. (Ovo se može najlakše provjeriti tako da se bateriju pokuša napuniti na drugom punjaču; ako u njemu napunjena baterija traje dulje, problem je u punjaču, ako daje isti rezultat, problem je u bateriji).

Kako produžiti trajanje baterije

Post je objavljen 27.06.2018. u 00:00 sati.