Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/narubupameti

Marketing

Cirkular

Na terasi je prohladno, gleda na zapad i sunce je tek obasjalo vrh ograde s crvenim pelargonijama. Poslije deset sati prebacit će svoje zrake preko sljemena krova i ugrijati nam ramena. Bambi se smije s moje lijeve strane, a moje dijete postavlja svake minute isto pitanje - ta rade? i grli mi nadlakticu. Muž nam se pridružuje u boksericama, palca desne ruke omotanog u zavoje. Jučer sam u bolnici čekala da mu zašiju prst nakon što je cirkular imao s njime bliski susret.

Vozim ga nakon hitne doma kako bismo se presvukli i otišli u bolnicu na šivanje u malo pristojnijem izdanju. Uz mali smješak on mi kaže:

- Ne brini se. - pogledam ga u čudu, on je moju šutnju protumačio kao zabrinutost.

- Oh, nisam zabrinuta, ljuta sam!

Muž i ja imamo dogovor, nema čitanja između redova, ako jedno od nas želi nešto od drugoga onda se to izgovara jasno, crno na bijelo. Iako se obično smatra kako žene imaju monopol na očekivanje da će muškarac shvatiti što one žele bez da to kažu, činjenica je da niti muškarci nisu imuni na to.

Prije dva tjedna, nakon što mi je drugi put u danu rekao Idem na kavu, bez ikakve najave ili prethodnog dogovora, dok ja mjerim temperaturu djetetu (38,3), izgovoram sličnu rečenicu:

- Ljuta sam na tebe. - on izlazi i vraća se u 1 u noći doma.

Iako zapravo moje riječi nisu točne. Već odavno nisam ljuta, previše puta sam bila u toj situaciji da bih dopustila destruktivnim osjećajima da uznemiruju moju površinu i sklad. Više je riječ o promatranju, gledam ga kako hoda po tankom ledu, i bilo bi ružno od mene ne upozoriti ga na tu činjenicu, iako mi je zapravo potpuno svejedno da li će propasti kroz nj ili ne.

Muškarci, prema mojem iskustvu, nisu glupi, također, prema mojem iskustvu, nisu ni zli, dapače, oni iskeno i jako vole žene s kojima jesu.

U čemu je onda problem?

Nemar.

Kao i s cirkularnom pilom, prolaze mjeseci rada bez ozljeda, čovjek se osjeti sigurnim, postane nemaran i zaboravi da ima posla sa opasnim strojem.

Moja reakcija iduće jutro?

Bit ću iskrena, da, proletjelo mi je kroz glavu kako bih mu rado odsjekla jaja i spržila si ih za doručak, ali to je bilo letimično. Ljutnja, svađanje, prigovaranje... sve su to metode koje oduzimaju previše energije, i ne donose uspjeh. Probala sam, zato znam. Trudim se biti dovoljno inteligentnom da ne očekujem drugačiji razultat ako problemu pristupim na isti način. Stoga mijenjam metode. Moj posljednji pristup proizlazi iz lijenosti - nemar.

Krećem u dan kao da se ništa nije dogodilo, doduše s manje truda, dopuštam si da ga ne moram voljeti. On mi kuha kavu, kažem hvala, on se sam nudi odvesti dijete na par sati da bih mogla imati malo vremena za sebe, ispratim ih s osmjehom... Čisto sumnjam da to ima ikakve veze s mojom posljednjom metodom, već s time da moj muž nije glup i nije zao, i doista me iskreno voli. Također, možda i s time da nakon trinaest godina korištenja cirkularne pile zna da može biti sretan što još uvijek ima sve prste na broju. Cirkulane pile, kao i žene, ne opraštaju nemar.

Post je objavljen 26.06.2018. u 10:48 sati.