Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/iskonskipag

Marketing

OTVORENA STALNA IZLOŽBA PAŠKE ČIPKE SAMOSTANA Sv. MARGARITE ČASNIH SESTARA BENEDIKTINKI U GRADU PAGU

U sklopu 9. Međunarodnog festivala čipke u Gradu Pagu, u samostanu sv. Margarite časnih sestara Benediktinki, 22.06.2018. otvorena je stalna izložba paške čipke. Izložbu je otvorila izaslanica Ministrice kulture RH, a uvodnim riječima nazočnima se obratila časna Majka.
Sedam stoljeća paške koludrice čuvarice su paške posebnosti. U njihovom samostanu započela je čarolija stvaranja paške čipke. One su Paškinje naučile šivati čipku. Iz tog razloga treba odati priznanje časnim sestrama koje su ovaj festival učinile bogatije za trajnu vrijednost Grada Paga.Ponuda izloženih eksponata čipki zaista je iznimna, ljepota je to koju nam je prošlost ostavila i udarila žig trajne vrijednosti. Čuvajući ljepotu tog ručnog rada, paška čipka preživjela je svih sedam stoljeća samostana u borbi za svojim opstankom.Žene, koje su ih u njihovom početku stvarale i voljele, odavno su iščezle, drugi naraštaji su se njima veselili, dorađivali, i opet iščezli, dok je čipka kao spomenik ostala nepromijenjena u vremenu, boreći se i opirući svim teškoćama koje su je na tom dugom putu čekale.I ove će generacije nestati, a čipka će i dalje ostati lijepa u svoj svojoj ljepoti, za koju nema vremena. Čipke kao plod mukotrpnog i preciznog rada sjaj su koje svijetli u ova nova vremena. Sada i drugi mogu uživati u njenoj ljepoti na jednom mjestu. Neka osjete nešto od onog zadovoljstva, kojeg je ćutio paški čovjek, promatrajući rad davno minulih pokoljenja, gledajući da je – ljepota vječna.


Iz svega navedenog zaključujem da ova povijesno-kulturna vrijednost samostana časnih sestara benediktinki koje su tijekom svoje duge povijesti molile i radile s ljudima ovoga grada, čuvale su svetinje koje baštine i promiču hrvatsku kulturu na ponos cijeloj domovini.
Post je objavljen 24.06.2018. u 10:57 sati.