Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/mela

Marketing

Predrasude o navijanju i navijačima

Vozikan se ovih dana sa svojin nakićenin Puntom, prikazujem ga na Internetu, vodim bitku po bitku, vodim rat… Tko zna koliko je ljudi pomislilo da san…

Kad san bila mala ćaća je donija majicu Hajduka i reka: „Od danas navijaš za Hajduk!“ Ja san posli pitala: „Mama, a šta je to Hajduk?“

Ovo je jedna od prvi predrasuda s kojom sam se srela u životu. Ne moraju svi Dalmatinci navijati za Hajduk. On je simbol Splita, on je simbol Dalmacije, on je simbol hrvatskog sporta. Nisu svi zainteresirani za Hajduk što ne znači da time gube status Dalmatinca/Dalmatinke.

Iako nisam nikad bila na tribinama navijajući za Hajduk, iako nisam nikad bila na Poljudu imam pravo reći: „Hajduk živi vječno!“ Isto tako imam pravo navijati i za Dinamo, Real Madrid, Patizan, Juventus, A C Milan…


2. predrasuda je da je sport tj. točnije nogomet rezerviran samo za muški rod.

3. predrasuda je poistovjećivanje svih navijača sa vandalima, razbijačima.

4. predrasuda je povezivanje svih navijača sa ovisnicima o alkoholu i drogi.

5. predrasuda je povezivanje navijačkih „kockastih“ simbola sa ustaštvom. Šahovnica je dio našeg grba, a time i dijelom naše zastave.
Svaka država ima svoje navijače koji nose nacionalna obilježja.

6. predrasuda je povezivanje navijača sa nacionalistima. Svi građani Hrvatske mogu i ne moraju navijati na Hrvatsku. Svi Hrvati mogu i ne moraju navijati za Hrvatsku. Nitko nije veći ili manji Hrvat zato što navija ili ne navija. Ja navijam i nisam nacionalista.

7. predrasuda je povezivanje navijača sa ideologijom neke stranke. Postoje navijači koji ne pripadaju određenoj stranci i oni koji ne pripadaju niti jednoj stranci.

8. predrasuda je da su svi navijači primitivci.

9. predrasuda je da nogomet proizvod vladajuće stranke kako bi utješila napaćeni puk. Na našim prostorima nogomet postoji odavno, to je tradicija i nije i ne može biti proizvod nastao prije šačicu godina.


Istina je da se neke grupe infiltriraju u redove navijača i tamo otvoreno ispoljavaju svoje sirove strasti. Istina je da sam ja ponosna hrvatska navijačica, do kraja, pobijedili ili izgubili.

P.S. Pri pisanju teksta za navijačke pjesme trebalo bi obratiti pažnju na važnu činjenicu da za hrvatsku reprezentaciju navijaju svi građani Hrvatske koji to žele, a ne samo Hrvati.

Post je objavljen 23.06.2018. u 12:45 sati.