Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/iskonskipag

Marketing

9. MEĐUNARODNI FESTIVAL ČIPKE U GRADU PAGU


Prigodnom svečanošću i nastupima lokalnih kulturnih djelatnika, KUD-a «Družina», Gradske glazbe Pag, paških pučkih pjevača, ženske klape «Peružini» jučer je započeo 9. Međunarodni festival čipke u Gradu Pagu manifestacije koja slavi nematerijalnu kulturnu baštinu u Hrvatskoj.
Pod visokim pokroviteljstvom Predsjednice RH Kolinde Grabar Kitarović, Ministarstva kulture RH, Zadarske županije i TZ Zadarske županije, Festival je u ime Predsjednika Vlade RH Andreja Plenkovića otvorio ministar u Vladi RH Davor Božinović.


Godinu za godinom došli smo do 9. Međunarodnog festivala čipke koji postaje centralni događaj u Gradu Pagu. Treba odati priznanje kako današnjem gradskom vodstvu tako i svima onima devet godina unazad koji su dali svoj pun doprinos da se jedan ovakav festival održi. Paškinje i Pažani se posebno ponose svojom čipkarskom tradicijom i u tome leži dio istine o očuvanju ovog festivala.

Pašku čipku svojim umijećem, ljubavlju i maštom šiju samo žene u Gradu Pagu koja ovom promocijom pokazuje vrijednost paške čipke kao dio hrvatske kulturne baštine.

Na kraju programa ženska klapa «Peružini» pokazala je svo svoje umijeće pjevanja za važne nastupe na XVII Međunarodnom festivala klapa Perast u Crnoj Gori i na trećoj izbornoj večeri klapa u Omišu 8.7.2018.

Vjerujem da članice klape «Peružini» nisu ni primjetile da ih sa popularne paške «sicje» prati jedno poznato klapsko ime, maestro Joško Ćaleta, etnomuzikolog, glazbeni pedagog, kompozitor i dirigent. Ne znam kojim povodom je gospodin Ćaleta gostovao u Pagu, ali je mogao doživjeti Pag u svoj svojoj punini.


Gostima ostaju tri dana festivala gdje mogu uživati u raznim događanjima i izložbama koje su se pripremile za ovu prigodu.

Najvažnija sporedna stvar na svijetu ipak je ostavila traga na ovoj svečanosti, jer vjerujem da bi «Pijaca» bila dupkom puna da se Hrvati nisu spremali za utakmicu od povijesne važnosti.
Ovo je ipak bila jedna paška noć za pamćenje.
Post je objavljen 22.06.2018. u 12:18 sati.