Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/agropolitika

Marketing

21. SVJETSKO NOGOMETNO PRVENSTVO 2018.


HRVATSKI REPREZENTATIVCI POBIJEDILI U PRVOJ UTAKMICI



Nogometna reprezentacija Hrvatske na svjetskom nogometnom prvenstvu u Rusiji u gradu Kalinjingradu pobijedila je u svojoj prvoj utakmici u skupini D reprezentaciju Nigerije sa 2:0 . Prvi gol bio je autogol nigerijskog nogometaša Oghenekaroa Eteba, koji je loptu koju je prethodno nogometaš Mario Mandžukić udario glavom, pucao u gol svoje nogometne ekipe. Drugi gol za hrvatsku reprezentaciju postigao je Luka Modrić pri izvođenju jedenaesterca. Taj je jedanaesterac u 70. minuti dosudio sudac Ricci nakon što je nigerijski branić William Ekong srušio hrvatskog reprezentativca Mandžukića u kaznenom prostoru.


Drugu utakmicu u skupini D, s reprezentacijom Argentine hrvatska nogometna reprezentacija igra 21. lipnja u Nižnji Novgorodu , a treću s reprezentacijom Islanda 26.6. 2018. u Rostovu na Donu. Početak obiju nogometnih utakmica predviđen je za 20 sati.
U svojoj prvoj utakmici nogometna reprezentacija Hrvatske je pobijedila i time postigla dva boda.
Svjetsko prvenstvo 2018. u Rusiji, 21 po redu počelo je 14. lipnja i trajat će do 15. srpnja. Toga će se dana na stadionu Lužnjiki u Moskvi igrati finalna utakmica za pobjednika 21 Svjetskog nogometnog prvenstva
Za naslov najbolje igraju 32 nacionalne reprezentacije. Rusija je kao domaćin nije igrala kvalifikacije. Ukupno će se igrati 64 utakmice na 12 stadiona u 11 gradova , a ti su gradovi slijedeći: Kalinjingrad, Kazan, Nižnji Novgorod, Rostov na Donu, Sankt Peterburg, Samara, Saransk, Soči, Volgograd, Ekaterinburg i Moskva.


PRVO SVJETSKO NOGOMETNO PRVENSTVO odigrano je u Urugvaju od 13. do 30.srpnja 1930. FIFA odnosno Fédération Internationale de Football Association kao vrhovno nogometno tijelo čije je sjedište u Zürichu u Švicarskoj, odabrala je Urugvaj za domaćina zbog toga što je ta zemlja 1930. godine slavila sto godina neovisnosti, a istovremeno urugvajska reprezentacija osvojila turnir dvije godine prije na Olimpijskim igrama 1928. godine. Na prvom svjetskom nogometnom prvenstvu Urugvaj je pobijedio Argentinu s rezultatom 4:2. Nogometna reprezentacija Urugvaja je prva reprezentacija koja je osvojila Svjetsko prvenstvo u nogometu, druga je bila reprezentacija Argentine, a treća SAD-a.
FIFA je utemeljena je 21. svibnja 1904. u Parizu.
Dana 2. prosinca 2010. kada je još Sepp Blatter bio predsjednik FIFE odlučeno je da će Rusija biti domaćin prvenstva 2018., a Katar domaćin svjetskog nogometnog prvenstva 2022.godine.
Predsjednik FIFE je Gianni Infantino koji je na toj funkciji od 26. veljače 2016. Infantino je dobio podršku od Izvršnog komiteta UEFA ( Union of European Football Associations ) 26.10. 2015. UEFA je najviše izvršno tijelo za nogomet u Europi. Sjedište UEFA-e je u Nyonu u Švicarskoj.







Post je objavljen 17.06.2018. u 18:13 sati.