Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/toco1980foto

Marketing

Teorija vs. Praksa

Kada se govori o teoriji i praksi, uglavnom postoje dva tabora. U prvom su oni koji smatraju da je teorija nužna, da predstavlja osnovu za bavljenje nečime, odnosno da bez poznavanja teorije nema uspješne prakse.

U drugom taboru su pak oni koji smatraju da je teorija, odnosno učenje teorije "gubljenje vremena", i da "samo praksa stvara prave znalce", a one iz suprotnog tabora koji znaju više teorije od njih samih često etiketiraju da "filozofiraju", zaboravljajući (ili ne znajući) da sam pojam "filozofija" prevedena s grčkog znači "ljubav prema mudrosti".

Kako god da se okrene, čak i samo poznavanje teorije bez prakse s jedne strane ipak daje određenu dozu upućenosti u neko područje, možda ne na nivou da je poznavatelj teorije ekspert, ali da barem da nije zadnji "tudum" (ili još gore, dunning-krugerovac).

S druge druge strane, praksa bez teorije se u nekim situacijama može svoditi na čisto gubljenje vremena, odnosno "učenje" po sistemu pokušaja i pogrešaka (a što je gubljenje i vremena i novaca), a u nekim drugim situacijama čak i na izazivanje potencijalno opasnih ili fatalnih događaja; Npr. onaj tko pokuša voziti automobil bez barem neke osnovne teorije o tome kako automobil funkcionira i koja su prometna pravila, vrlo vjerojatno će u kratkom vremenskom roku izazvati sudar, ili završiti u jarku ili banderi pored ceste. Ili netko tko pokuša pucati iz vatrenog oružja bez neke osnovne teorije o tome kako oružje funkcionira i koja su osnovna pravila sigurnosti, vrlo vjerojatno da će prije slučajno upucati sebe ili nekoga drugoga jer mu je oružje "opalilo samo od sebe"... i tome slično.

Fotografija po tom pitanju teorije i prakse nije iznimka...

S jedne strane tu tu su oni koji prvo uče teoriju fotografije, poput osnovnih pavila kompozicije, ekspozicije, proučavanja radova starih majstora isl. da bi zatim to primjenili u praksi, a s druge strane su "praktičari" koji nisu pročitali niti jedan redak o fotografskoj teoriji, pa čak ni uputstvo za upotrebu fotoaparata, već samo sumanuto okidaju slike u nadi da će možda uspjeti snimiti nešto dobro....

Post je objavljen 14.06.2018. u 20:00 sati.