Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/mojeduhovnevjezbe

Marketing

POTOMSTVO FRANZA FERDINANDA – INKARNACIJE

Jučer sam a radiju čuo pjesmu sastava "Franz Ferdinand", i onda sam se sjetio da sam nešto bio napisao (interesantno) u vezi njihovih prethodnih inkarnacija i stvarne povijesne ličnosti Franza Ferdinanda

Već sam ranije u jednom postu bio spomenuo da je inkarnacija Franza Ferdinanda bivši hrvatski premijer Ivo Sanader, kao i začudnu činjenicu, da je karijera nekad vrlo popularnog škotskog banda „Franz Ferdinand“ započela iste godine, kada je Sanader postao prvi ministar. I ne samo to, već se 'suton' njihove karijere poklapa sa demisijom hrvatskog premijera 2009. godine. Od te godine, naime, škotski band nije više imao singlova na top listi.
Dakle, dva člana „Franz Ferdinanda“, pjevač Alex Capranos i bas gitarist Bob Hardy, po meni su nesumnjivo inkarnacije dvojice sinova prijestolonasljednika Franza Ferdinanda, ubijenog 1914. godine u Sarajevu. Oni su u intervjeuima objašnjavali novinarima da su do imena došli posve slučajno, naprosto jer im je „dobro zvučalo“.
Pjevač Alex bio je inkarnacija starijeg sina Maksimilijana, vojvode od Hohenberga (1902-1962), dok je basist Bob inkarnacija mlađeg sina Ernsta od Hohenberga (1904-1954). Maksimilijan je bio izuzet od mogućnosti da postane prijestolonasljednik, pošto je njegov otac oženio ženu iz nižeg staleža (tzv. morganatski brak). Princ Ernst od Hohenberga zajedno sa starijim bratom, nakon I svjetskog rata neko su vrijeme živjeli u Bohemiji (Češkoslovačkoj) a nakon toga u Beču. Tridesetih godina oba su bili istaknuti eksponenti restauracije monarhije. Za vrijeme II svjetskog rata bili su neko vrijeme internirani u logoru Dachau, zbog suprotstavljanja nacističkom režimu. Stariji brat Maximilijan bio je nakon rata neko vrijeme gradonačelnik malog mjesta Artstettena. Oba brata bila su oženjena i imala potomstvo.
Inkarnacija njihove sestre, princeze Sofije od Hohenberga (1901-1990) je Sanaderova mlađa kći, Bruna Sanader. Ona je bila jedina kćerka prijestolonasljednika Franza Ferdinanda. Bila je udata za grofa Friedricha von Nostitz-Rienecka (1891-1973) i par je imao četvoro djece.
Image and video hosting by TinyPic


Post je objavljen 06.06.2018. u 09:49 sati.