Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/iskonskipag

Marketing

ZDRAVSTVENI TURIZAM BEZ RADNIH AKCIJA




Postom od 22. ožujka 2018. napisao sam da ću okončati pisanje a vezano za promociju budućeg centra zdravstvenog turizma zvani "Lokunja" u Gradu Pagu.
Događanja koja su se tijekom svibnja mjeseca održavala u promociji zdravstvenog turizma, navelo me da se još jednom osvrnem na svu nedorečenost paške politike naspram razvoja grane turizma koja može biti u funkciji lokalne samouprave svih 365 dana u godinu.


Dok se u Gradu Pagu u organizaciji gradskih vlasti 23. svibnja organizirala radna akcija čišćenja i uređenja područja Lokunje, za koju navode kako je to strateška lokacija i iznimni potencjal paškog turizma, dotle se na otoku Korčuli u Vela Luci 17. i 18. svibnja održavala prva Konferencija o zdravstvenom turizmu na hrvatskim otocima.

Sve ove dane sam šutio i čekao da vidim tko je uime Grada Paga nazočio ovoj konferenciji. Zar ne bi bilo bolje da je gradonačelnik koji je naglasio da učestvuje u radnoj akciji čišćenja "Lokunje" nazočio ovoj konferenciji i tamo sticao određena znanja, iskustva i novosti iz ovog vida turizma.

izvor:radio pag

Naišao sam na podatak da su prihodi od zdravstvenog turizma prošle godine u Hrvatskoj iznosila oko 400 milijuna eura. Ulaganjem u ovaj vid turizma Ministrastvo turizma u skoroj budućnosti planira donijeti prihod i do milijardu eura.
Gdje je tu Grad Pag?
Ovu konferenciju u Vela Luci organizirala je članica Europskog parlamenta gospođa Ruža Tomašić, sa ciljem okupljanja važnih javnih institucija u Republici Hrvatskoj (ministarstva zdravstva, turizma i poljoprivrede, Hrvatske turističke zajednice, Hrvatske gospodarske komore) te Europske unije (Europska komisija, Ministarstvo Malte), kao i međunarodne stručnjake (vodeće tour operatore iz Njemačke, Francuske i Nizozemske, najvećeg globalnog zdravstvenog osiguranja Cigne), kao i vodeće stručnjake iz područja zdravstvenog turizma.

izvor:jutarnji list

Gospođa Tomašić je naglasila da produženje turističke sezone treba biti glavni cilj ovog vida turizma, nova zapošljavanja te povezivanje sa lokalnim proizvođačima koji bi mogli tako plasirati svoje proizvode, što u konačnici jamči razvoj i oživljavanje otoka kroz vraćnje stanovništva.
Tragom novinskih izvješća naišao sam na tekst Iva Palčića u Večernjem Listu od 18. 04. 1995. "Korist već idućeg ljeta?" u kojem ovo vrsno novinarsko paško pero piše:"Paško Poglavarstvo odlučilo je naručiti tzv. studiju o utjecaju na okoliš za područje Lokunjice. Riječ je o dokumentu koji prethodi izradi urbanističkih projekata kojima bi se, pod pretpostavkom da spomenuta studija to "dopusti", za to područje ponudili određeni sadržaji... Članovi Poglavarstva vjeruju kako bi se već idućeg ljeta nešto moglo vidjeti i koristiti. Lokunjica, a i čitav grad, dobili bi time posve nov izgled, a sadržajno bi se osjetno obogatila gradska turistička ponuda...Pag se, dakle, nije odrekao prilike da se na temelju ljekovitog blata jednoga dana doista krene i s razvojem zdravstvenog turizma, o čemu se, naime, u Pagu govori već desetljećima."

Dva desetljeća su prošla od kada je Ivo Palčić pisao o paškom "apsurdistanu" i tko zna koliko će još desetljeća i radnih akcija proteći da Grad Pag iskoristi prirodnu blagodat na dobrobit svih svojih stanovnika.


Post je objavljen 05.06.2018. u 21:02 sati.