Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/agropolitika

Marketing

DANI DR. RUDOLFA STEINERA


VRIJEME JE ZA OBNOVU KUĆE DR.STEINERA

Centar dr. Rudolfa Steinera svake godine organizira manifestaciju pod nazivom „Dani dr. Rudolfa Steinera“ uz podršku partnera i prijatelja Centra, no nakon deset godina od posljednje obnove rodne kuće dr. Rudolfa Steinera, došlo je vrijeme za nove zahvate. Centar je u suradnji s međimurskim umjetnicima skupio značajan fundus umjetničkih djela. Svojom donacijom umjetnine slikari i kipari direktno pomažu očuvanje kulturne baštine Međimurja, tj. nude svoja djela za aukciju čime će se prikupiti sredstva neophodna za adaptaciju jedinstvenog spomenika kulture odnosno rodne kuće dr. Steinera.
Iznimno nam je zadovoljstvo što ćemo u sklopu programa ugostiti neke od značajnih osoba iz Hrvatske i inozemstva. Naši gosti svojim dugogodišnjim radom predstavljaju vrhunske stručnjake i znalce koji će svoje iskustvo i znanje podijeliti svim zainteresiranim posjetiteljima.
Meta Vrhunc, začetnica je biodinamičkog pokreta u Sloveniji, osnivačica prvog biodinamičkog društva Ajda Slovenija i biodinamička poljoprivrednica koja teoretsko znanje primjenjuje i u praksi na svom imanju.
Tvrtke Label Grand d.o.o. bavi se promocijom i prodajom vina proizvedenih ekološkim i biodinamičkim postupacima. Željko Kovač, prokurist tvrtke, prezentirat će prednosti i razlike vina proizvedenih na biodinamičkim i eko principima jer je potražnja, za tom vrstom vina, u Europi i svijetu veća od ponude. U sklopu donatorske večere degustirat će se vina proizvedena na biodinamički način, izabrana u skladu s menijem iz ekoloških i biodinamičkih namirnica kojeg će pripremati vrhunski chéf Robert Slogar, zlatni kuhar Hrvatske.
Ove godine Dani dr. Rudolfa Steinera održat će se 7. i 8. lipnja i to na dvije lokacije u četvrtak 7. lipnja, Centar dr. Rudolfa Steinera u Donjem Kraljevcu kada program počinje u 16 sati poslijepodne te u petak 8.lipnja
U Live Class Terme Sveti Martin gdje u 19 sati počinje Donatorska večera
Pozivamo sve zainteresirane da posjete ovu manifestaciju, a svoj dolazak na donatorsku večer potvrde do srijede 6. lipnja. KONTAKT: CENTAR DR. RUDOLFA STEINERA
meil adresa info@centar-rudolf-steiner.com; tel.: 040 655 612)



Rudolf Steiner rodio se 1861. u Donjem Kraljevcu, 25. veljače a umro u, Švicarskoj 30. ožujka 1925. Tijekom života kroz svoju naobrazbu postao je filozof, odgajatelj, pisac, ezoterik, i glavni utemeljitelj antropozofije.
Obrazovanje je želio obnoviti uspostavljanjem waldorfskog odgoja; poljoprivredu uvođenjem biodinamičke poljoprivrede; scensku umjetnost putem euritmije, koja je ujedno i oblik zdravstvene terapije.
Na polju likovne umjetnosti dao je osobite poglede. Kiparstvom se poslužio kako bi u plastičnoj formi izrazio „duhovno-božanske sile koje oblikuju biće čovjeka.“ U oblikovanju forme začeo je ideju o oblikovanju ploha u prostoru, koje svojim spajanjem oblikuju rubove, bez rada s unaprijed zadanim bridovima.
U slikarstvu je temeljem Goetheove teorije boja iznio drugačiji pogled na svaku pojedinu boju, kao i na sam način slikanja. U antropozofskom slikarstvu ne koristi se prostorna perspektiva, već boje samim svojim intenzitetom stvaraju odnose udaljenosti i blizine.
Arhitekturu je promatrao kao pokretan živ oblik, nasuprot statičnom pasivnom obliku. Vodio se idejom kako je kod oblikovanja arhitektonske forme, od same građevine važniji prostor kojega građevina obuhvaća.
U medicini je uspostavio tezu o međudjelovanju procesa unutar njegove trodjelne podjele fizičkog tijela, koju potom stavlja u vezu s nevidljivom ljudskom naravi, što je rezultiralo posebnim oblikom homeopatije. Ustanovio je i metode „zdravstvene pedagogije“ u radu s djecom s teškoćama u razvoju; a kao temeljna načela navodi razvijanje religioznih osjećaja, bavljenje umjetnošću, te poticanja rada rukama. Na antropozofskim osnovama nikle su i životne zajednice Camphill[3] u kojima borave djeca i osobe s posebnim potrebama. I na mnogim ostalim poljima dao je izvorne ideje. Plan koji uglavnom nije prihvaćen je trostruki društveni poredak, namijenjen obnovi države i ustroju društva.

Namjera Rudolfa Steinera bila je produhovljavanje pomoću antropozofije;kod većina antropozofskih djela zamjetan je između ostalog i duboko meditativan karakter
.
Izvor: Wikipedia



Post je objavljen 05.06.2018. u 09:46 sati.