Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/agropolitika

Marketing

NATJEČAJ ZA POBOLJŠANJE KVALITETE ŽIVOTA NA OTOCIMA

POTPORE ZA CIVILNO DRUŠTVO, TRADICIJSKE OBIČAJE, BAŠTINU, OBRAZOVANJE, GOSPODARSKE AKTIVNOSTI

Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije raspisalo je natječaj za prijavu projekata udruga na otocima usmjerenih na održivi razvoj otoka za ostvarivanje prava na financijske potpore u okviru raspoloživih sredstava Državnog proračuna za 2018. godinu. Rok za dostavu prijava na Natječaj je otvoren : 26. lipnja 2018.
Provedba projekta mora započeti u periodu od 1. ožujka 2018. do 1. listopada 2018.

Natječajni postupak provodi se u skladu sa Zakonom o udrugama (Narodne novine, broj 74/14, 70/17) i Uredbom o kriterijima, mjerilima i postupcima financiranja i ugovaranja programa i projekata od interesa za opće dobro koje provode udruge (Narodne novine, broj 26/15).
Iz Strateškog plana Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova Europske unije za razdoblje 2016. - 2018. koji je osnovni strateški dokument Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova Europske unije definiran je Opći cilj 5. Poticanje konkurentnog i uravnoteženog regionalnog razvoja, Posebni cilj 5.3. Održivi razvoj otoka, te načini ostvarenja posebnog cilja kroz 5.3.2. Razvijanje gospodarstva kroz potpore otočnim poslodavcima, HOP i Udrugama, čime se nastoji skrenuti pozornost i dati važnost podupiranju otočnih udruga, koje djeluju kao male organizacije kreativnih i pozitivnih skupina na otocima i donose nove ideje u otočne sredine.

Opći cilj ovog natječaja je utjecati na poboljšanje kvalitete života na otocima.
Specifični ciljevi ovog Natječaja su:
1. osigurati preduvjete potrebne za održivi razvoj hrvatskih otoka
2. razvijati nove ideje i modele razvoja koji potiču:

a. rad civilnog društva na otocima
b. tradicijske običaje
c. kulturu i kulturnu baštinu otočnog prostora
d. podizanje razine obrazovanja i kreativnog stvaralaštva predškolske djece, osnovnoškolaca, srednjoškolaca i svih žitelja otoka
e. razvoj gospodarskih aktivnosti koje su specifične za otočno područje
f. ekološku svijest stanovnika otoka kroz zaštitu mora i okoliša

Ukupna vrijednost ovog natječaja iznosi 500.000,00 kuna. Visine tražene financijske potpore prijavitelja je od
15.000,00 kuna do 40.000,00 kuna .


Ukupno se Natječajem može financirati najviše 33 a najmanje 13 projekata.
Odobreni iznosi isplatiti će se jednokratno, ovisno o raspoloživosti sredstava u trenutku isplate.
Bespovratna sredstva koja se traže prema ovom natječaju mogu biti financirana u 100%-om iznosu od strane ugovornog tijela odnosno Ministarstva. Prijavitelj može prijaviti I projekt koji je sufinanciran iz vlastitih ili iz drugih izvora u određenom postotku ukupnog iznosa projekta što će biti prednost pri financiranju. U navedenom slučaju prijavitelj je dužan izvor i iznos sufinanciranja prikazati u Opisnom obrascu prijave projekta i Obrascu proračuna projekta.
U slučaju da se za provedbu projekta odobri niži iznos sredstava od onog kojeg je prijavitelj u proračunu zatražio, prijavitelj će u dogovoru s Ministarstvom izraditi novu specifikaciju troškova koja će potom biti sastavni dio Ugovora.
Novi proračun u Obrascu proračuna projekta mora biti u skladu s ključnim aktivnostima u projektu te ne smije dovesti u pitanje kvalitetu provedbe projekta.
Jedan prijavitelj projekta na ovaj natječaj može prijaviti i ugovoriti jedan projekt u sklopu natječajnih programskih područja ili projektnih aktivnosti (navedenih u točki 1.2.) za razdoblje provedbe projekta od minimalno 6 do maksimalno 12 mjeseci.
Provedba projekta mora započeti u periodu od 1. ožujka 2018. do 1. listopada 2018.
Projektne aktivnosti moraju se provoditi u Republici Hrvatskoj. Pojedine aktivnosti (npr. studijska putovanja) moguće je organizirati i izvan područja Republike Hrvatske. Prijavitelj može istodobno biti partner u drugoj prijavi.

Obrasci za prijavu mogu se preuzeti putem računala na internet stranici Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova Europske unije, Regionalni razvoj,Otoci i priobalje, Potpore otočnim udrugama: https://razvoj.gov.hr/
Ministarstvo regionalnoga razvoja
i fondova Europske unije
Miramarska cesta 22
10000 Zagreb

Sva pitanja vezana uz Natječaj mogu se postaviti isključivo elektronskim putem, slanjem upita na sljedeću mail adresu: marija.mioc@mrrfeu.hr ili suzana.rados@mrrfeu.hr i to najkasnije 15 dana prije isteka Natječaja.
Odgovori na pojedine upite u najkraćem mogućem roku poslat će se izravno na adrese onih koji su pitanja postavili, a odgovori na najčešće postavljena pitanja objavit će se na sljedećoj internet stranici: https://razvoj.gov.hr/ (Regionalni razvoj/Otoci i priobalje/Potpore otočnim udrugama) i to najkasnije 7 dana prije isteka Natječaja. Ugovaratelj nije obvezan davati daljnje informacije o natječajnom postupku nakon navedenog datuma. U svrhu osiguranja ravnopravnosti svih potencijalnih prijavitelja, Ugovorno tijelo ne može davati prethodna mišljenja o prihvatljivosti prijavitelja, partnerima u projektu, aktivnostima ili troškovima navedenim u prijavi.


Post je objavljen 31.05.2018. u 18:33 sati.