Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/rossovka

Marketing

Kad sklizneš s jastuka

Dok sam bila tatin najdraži curetak, svako ljeto smo išli obiteljski na more. Najčešća destinacija bila je Kostrena, gdje je tatina firma imala odmaralište za radnike.

Kao i doma, i tamo sam imala kraljevski tretman; osim tate, tamo je bila i moja strinka ( tako sam je od milja zvala ) koja je milostivici ispunjavala sva izvoljevanja apropo jela. Šta bi ja jela ono pripremljeno; odem k njoj u kuhinju i izrazim sve želje, a ona u roku sad donese na stol milostivici izvoljevanje.
1973. sam imala šest godina, pred polazak u školu, i mi u Kostreni na moru. Večera u punom jeku, ljudi jedu, a ja čekam da mi strinka donese ražnjiće ( palo mi na pamet da eto to večeram ). Sjedim na duplim a možda i troduplim jastucima ( što zbog visine, što zbog bojazni da ne dobijem gnojnu anginu, koju sam imala barem triput svake godine ) i pijem Naru al iz flašice, neću iz čaše; mama nabraja - pa jel ti vidiš šta ona radi, pašće i sasjeće se sva, pa daj joj reci da se smiri ( to se obraća ocu, koji se pravi da je ne čuje jer mezimici je veselje lokat iz flašice i poskakivat ).
Stiže strinka s ražnjićima, stavlja ih pred mene, ja taman nagnula Naru i da ću je stavit na stol pa jest...i prokliznem niz to brdo od jastuka i padnem pod stol, srušila i tanjur s ražnjićima; ražnjići neznatno rasuti po podu, ja sjedim sa cijelom flašicom u ruci i blejim, boli.
Mama poduzima pedagoške mjere u vidu izvlačenja tatine mezimice ispod stola, i to za pletenicu, kupi ražnjiće i bubne ih u tanjur, veli - e sad ih jedeš pa makar dobila devetnajst gnojnih angina. Tata me uzme k sebi i veli - ti si prava Rossovka, tebi i kad padaš flaša ostaje u ruci; dođi tata ljubi gdje boli. Ražnjiće je dobila mica koja je svaki dan dolazila na gablec pored kuhinje, a moja strinka je meni spekla friške i donijela mi još jednu Naru, za pretrpljeni strah.

Zašto ja ovo pišem? Čula jučer, nakon stotinu godina, sjajnu pjesmu Mahira Paloša, "Spavaj cvijete moj", koju je baš te godine otpjevao na nekom festivalu i bila je veliki hit. I kad god je čujem, ja se sjetim svog ateriranja pod stol.


Post je objavljen 30.05.2018. u 05:43 sati.