Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/radnaskela-ash-etugg

Marketing

Egzodus iz Hrvatske


ne radi se o neukosti i primitivizmu, kao razlozima koji tjeraju visokoobrazovane... radne ljude i gradjane RH da napuste svoju Domovinu. a koja je pak nemilosrdno napustila njih!

toga doduse ima koliko hoces medju hrv. pucanstvom. no, ekipa koja je otisla nije otisla zbog primitivizma (svi se slazemo da nisu otisli zbog vlastite "neukosti i primitivizma" ) nego zbog objektivnih okolnosti koji im nisu dopustile da zive zeljenim nacinom zivota.

nije pravilo, i premalen je statisticki uzorak za uzeti to za meritorn mjerilo, no bas svi Hrvati koje rade ovdje i koje ja znam su sve redom visokoobrazovani ljudi. neki od njih su napustili cak i visoke menadjerske pozicije, jer im se ovdje otvorila bolja sansa. hocu reci, nije nuzno da se radi o "manualcima" kako bi se iscitalo iz tvoga posta.
one clanke sa naslovnica cro portala o ljudima kaj se vracaju iz Njemacke ili Irske i govore o "pravoj istini zivota i rada vani" su sve redom, kad ih citas, sa dna piramide ili vrlo blizu tome. oni koji su ostali vani ih brojcano nadmasuju nekoliko desetaka tisuca puta.

a neki od njih, ukljucivo i mene, odlazak iz RH sam vidio kao priliku da svoju djecu odgajam u sredini drugacijoj od hrvatske. tuzno, ali istinito.
naravno, tu su bili i lova i profesionalni izazov. ovaj zadnji nije i nece biti pruzen niti jednom hrv. inzenjeru u Hrvatskoj u mojoj bransi, nikad nije, a vjerojatno nikad niti nece. nisam se htio dovesti u poziciju da se kajem iducih desetljeca. nakon predocene prilike i zena i ja smo razmisljali cca 15 sek. da donesmo odluku. jedno dijete staro 4 godine, drugo na putu.

taj specificni aspekt, odgoj djece, te iskustvo 9-godisnjeg zivljenja van Hrvatske mi daje za pravo da ustvrdim da mi je odluka da odem bila 100% ispravna.

Hrvati i Hrvatice se danas tesko odlucuju za roditeljstvo, jer, koliko god nehumano i bezosjecajno zvuci, oportunisticki je reci da za mnoge njih imati dijete u RH znaci poskupljenje zivotnih troskova. pretpostavljam samo da mnogima to nije u skladu sa njihovim principima, ali vodjeni su sadasnjim drustveno-politickim kontekstom...

istina, ulogu igra i nacin zivota: ekipa zeli sto duze "ostati mlada" ili prozivljavati svoju mladost ispocetka. izlasci, putovanja, pa i "one night-stands"
kao neciji tata ili mama to nije bas prelako. no, tu dolazi sad ta psiholoska komponenta: uspostava liste prioriteta ili narodski receno "nemres imati i ovce i novce".
sloziti si situaciju u glavi i donijeti neku tako vaznu zivotnu odluku poput uci u brak, postasti roditelj ili spakirati sve i otici van danas nije lako.

Gospoja Precjednica u vezi toga ne cini bas nista. a i ne mora. oni koji MORAJU pak cine se ili nesvjesni dubine problema ili cekaju da im prodje mandat. pa da krivnju prebace na "bivse".

a Hrvati i Hrvatice ionako vec 18 godina, od prvoga silaska HDZ-a sa vlasti, glasaju "protiv".

Post je objavljen 29.05.2018. u 11:50 sati.