Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/radnaskela-ash-etugg

Marketing

IDIOT!


Poginuo mi ujak u Francuskoj.

Javilo mi prije neki dan na mail.
Siroti covjek. Uzas I preveliki! Sa kompletnom familijom. U saobracajnoj nesreci.
2007-e.

Bio je to dobar covjek. A I ujna. Kao I ostatak familije. Stvarno sam se bio sokirao.

Samo nisam znao da je promijenio ime u Ali. Mami jos nisam javio. Da se ne sokira. Zbog novopronadjenoga brata u Francuskoj.
Ali (nije veznik) G.! Lijepo ime.

Elem, veli meni Mr. Shams, pakistanski accountant manager, da je iza njegovog klijenta ostala hrpa love. I prica Pakistanac kao da nisam jedan od stotina njih.
A meni krenu slike o onoj mojoj nejaci I meni samome na turneji 100-metarskom jahtom po indonezijskom otocju. Pa mu, nakon pocetnog soka, rekoh:
”Oh! I’m rich!”

To sto 9 godina nisam znao da vise nemam ujaka, bozemoj, dijelovi nase familije po maminoj strani su se razisli kud koji, mam poslije rata ’45-e….
Mislio sam, ziher ce odustati kad vidi kakvo sam bezosjecajno.i pohlepno govno

No eto njega i drugi dan, trazi detalje o mojoj banci. Da posalje novac naravno. Ja mu rekoh, ajmo preko skajpa, zelim to sto prije pokrenuti.
Veli Mr. Shams da nemre tak, nego da se mozemo cuti telefonomn. I da mi racunovodja pakistanski svoj telefon. U Engleskoj.
A ja cu njemu, zovem Vas danas 200 posto. So par rijeci...

Mr. Shams,
mama zna za smrt svoga brata. Ali tajila je to od mene 9 godina. Jer sam bio jako uz njega vezan. Fizicki sam mu jako slicio. No, srecom, ne I mentalno.
Majka I on nisu se bili culi preko 20 g, jer su bili u velikoj svadji.

Digresija, Mr. Shams,

Kao sto sam ja partizanski unuk sa obje roditeljske strane, tako je moja majka partizansko dijete. Samo sa jedne strane.
Nije deda Mile, samozatajni mlinar iz Donje Ploce, bio neki lik od partizanske akcije, a kamoli heroj. Mljeo je on za sve, a I kruh je bio radio ponekad. I za Talijane, I za domobrane, I za cetnike iz Mogorica I Mazina, i za ustase iz Lovinca I Sv. Roka. A I za partizane. Kako je god tko bio dolazio, uzeo bi nesto brasna, stoke ili koji komad peradi; neki put plate, neki put ne plate. Ali Milu, baku, pratetku I prabaku dirali nisu! U jedno ljetno jutro nili su dosli i partizani.
... I odveli Milu, I vise ga nikada vratili nisu.

Sa tatine strane deda David je bio druga prica…

Elem, zbog mog I majcinog anti-reakcionarnog backgrounda, moja majka sa ujakom, cije je pravo ime bilo Ljubo, nije pricala godinama. Nikada mi to nije bila rekla! A znala je koliko sam volio ujaka Ljubu, tj. Alia.
Bili su u zestokoj svadji, Mr. Shams, jer je moj ujak - okretao su u grobu dabogda!- bio clan francuske ultra-desnicarske organizacije, ekstremno agresivno nastrojene prema francuskom useljenistvu!
Naravno uz francuske Muslimane, podnijeti niti zeru nikako mogli nisu niti francuske slavenske Balkance!

Go figure Mr. Shams! Moj ujak – MOJ!- rodom iz Donje Ploce, pa – francuski fasist!

Ali, kako bilo, zlotvor Ljubo/Ali, prica neki dan moja majka, bio je zavrsio u zatvoru ’80-ih. Jer je bio pobio sve clanove jedne sirote poljske familije. Ukljucivo I macku!
E, tu sad stvari postaju jamesbondovske…

Nastavljena istraga bila je pronasla prave ubojice sirotih Poljaka, te je u ponovljenom sudjenju moj ujak bio oslobodjen! Nakon skoro 7 g. stroge robije. Na Sv. Heleni.
Te je bio odmah regrutiran u francusku tajnu sluzbu. Slijedecih 20 godina proveo je po Maroku, Tunisu, Alziru, Libiji, Egiptu, Jordanu, Libanonu, Izraelu, Iraku… I Pakistanu.
Vjerujem da je negdje izmedju bio prihvatio islam…

Ali, Mr. Shams, moja majka kaze da je sve to vjerojatno bilo undercover u sklopu njegove misije, borbe protiv radikalnih islamistickih skupina. Koliko je bio uspjesan, vidi se zadnjih godina...
Zasto vam ovo sve govorim, Mr. Shams?
Zato sto sad- bas sad!- dobivam mail od Vas, Mr. Shams, o mome ujaku koji je 2007-e bio nastradao u automobilskoj nesreci… Da covjek ne povjeruje slicajnosti!

Mr. Shams,
ja mislim da je moj ujak bio ubijen!

Dakle, nema 5 godina kako je moju majku nazvao neki ruski gospodin, koji je poznavao moga ujaka iz Osla. U Norveskoj.
Tad je, sirota moja majka, I bila saznala o sudbini svoga zabludjeloga brata.
Upozorio je Rus moju iznenadjenu majku da bi ona I moj otac mogli biti predmet interesa nekih ljudi, koje on zna, a koji vjeruju da je ujak Ljubo dao mojoj majci neke dokumente… Ona ce njemu sva u suzama, da bogsavama, tovaris, ja moga brata nisam vidjela 20 godina! Otkud kod mene ikakvi papiri?!

Kako bilo, Rus joj, izgledalo je tako, nije bas povjerovao…. Nakon par tjedana, Mr. Shams, kuca mojih roditelja je bila provaljena I sva ispremetana!

Bas nekako u to vrijeme I ja sam bio primio poziv, dok sam bio na bausteli u Dohi, od nekakvoga gospodina iz Belgije, De Meyera (mozete li Vi, to, mr. Shams vjerovati?!), koji mi je isto bio govorio o nekakvim papirima od moga ujaka. Ja potuno iznenadjen time, velim da pojma nemam o kakvim papirima on govori. O mome ujaku nisam nit slova cuo godinama, I da tko ste vi, Mr. De Meyer, i otkuda Vam moj bro! Izgleda da gdin. De Meyer, skup sa mnom, nije znao da je moj ujak vec bio blagopocivajuci.
Mr. Shams, to be quite frankly with you, rekao sam mojoj majci sve sto znam o Vama I Vasoj prici. Morao sam. Pa radilo se o njenome bratu!

I ona je to dojavila nekim ljudima u Francuskoj. Koji su znali moga RIP ujaka, da li iz te desnicarske organizacije, da li poslovno (znate, moj ujak je drzao malu pekarnicu u predgradju Nice. Nece jabuka daleko od stabla!). Rekla mi je mama da su ti ljudi provjerili Vasu…ehm… IP adresu, pokrenuli nesto lokalnih istraga, te nisu nasli nista sto bi povezivalo vas I moga ujaka…
Mr. Shams, mislim da Vi meni bas I ne govorite cijelu istinu. I mislim da je zapravo dobro da niste imali nikakvu vezu sa mojim ujakom. On je cudoviste!

Jedino ti njegovi prijatelji i suradnici ne mogu shvatiti kako ste vi saznali da je moj ujak poginuo. U autu. I o kakvim I kolikim tocno novcima Vi to govorite. Moja majka, a I ti francuski ljudi, bi hteli znati kakav je TOCNO bio Vas odnos sa mojim ujakom.
Nemajte brige, Mr. Shams, mislim da ste Vi sigurni.
No, za svaki slucaj, kaze mi mama, dojavite policiji da biste Vi I vas familija mogli biti objekt interesa francuske tajne sluzbe.
A I clanova francuske ekstremne desnicarske organizacije povezane sa ruskom I belgijskom mafijom.
Molim Vas, ako Vas ne uspijem nazvati danas, nazovite me na 0044 69 69 69 666.

Kind regards,
A.


Post je objavljen 29.05.2018. u 10:49 sati.