Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/radnaskela-ash-etugg

Marketing

Tolerancija Razlicitosti Je Glavni I Jedini Pilar MOJE ReligijE!

interesantnih sat i pol provedenih sa sistericom, sogijem i 5-6 Omanaca volontera u Islamic Info Centru smjestenom u 5x3m sobici u velebnoj i apsolutno bez-daha-ostavljajucoj Sultan Qaboos Grand Mosque u Muscatu.

tema, zna se: Islam - Sto i Zasto!

sister je na pol diskusije krenula po zeru, uvidjeh prekasno, opasnom rubu referirajuci se na Kanta (?!) - kak zna biti napeto kad imas diplomiranu germanisticu za sestru!- i njegova 4 aksioma, koji ak sam dobro bio shvatio sustinu subverzivne epizode moje sestre, postavljaju granicu izmedju religije i znanosti.

bili su me malo prosli trnci niz kicmu, i vec sam ispod oka, izmedju dva griza odlicnih datulja, pogledavao na ekipu u bijelim dish-dashama kaj su super pozorno slusali referat moje sestre, ali dzaba moji strahovi: sve je to bila jedna vrlo pozitivna i draga ekipa, koja ima svoj film, i bili mi izgledali kako kuze i postuju nase filmove. iako rece mi netko jednom da je svakome muslimanu, bas kao i jehovinim svjedocima, jedan od "sekundarnih" pilara preobracenje baremko jednog kaurina na islam. bozenjihov, netko ognjem i macem, netko u 5x3 sobici.

btw, dzaba im posao, bas kao i njihovim pandanima sa zapada, kaj su isto pokusavali u par navrata, ali kaj da se radi kad jednostavno: volem Kanta vise nego Boga vidjet! :)
jes pravo stari Kant bio zborio. steta kaj mi je za to prosvjetljenje trebao sestrin panel-monolog u SQGM u mojim ranim 40-im...

elem, odslusase ekipa moju sister i duboko u sebi, ziher sam, odustase od "jedan kaurin manje"-plana. iako je sisterica demonstrirala i vise od djecje zaigranosti ozbiljnom temom i zainteresiranosti za "kontra-argumente". jednom cura iz "Jezicne"-zauvijek cura iz "Jezicne": toj preradoznalosti lijeka nema i miran Iran!

ja sam se pak bio ogranicio tek mrvicu na razvoju znanstvene ideje od Galileja, prek Newtona do Einsteina ("Rudjerasko" naslijedje, kajdaseradi), sa prstohvatom Stephena Hawkinga i poznatog skupa u Vatikanu spomenutog u "Kratkoj povijesti vremena" (knjizi shvacenoj nakon prvoga citanja jedva 30-ak %; spremam se na drugo!) gdje se znastveno-ateisticka svjetska krema bila okupila kako bi -sad sam tek bio skuzio!- utvrdila tu moja sister-Kant-ovsku religija/znanost & srce/razum granicu.

krvitisusove!
mislim da sam skupa sa sistericom skoro bio protresao svih 5 primarnih pilara Islama, a kasnije sam bio uocio i par strukturalnih pukotina na jednom od prelijepo zreljeferinih zidova Velike Dzamije Sultana Kabusa.

kako bilo, iskustvo koje obogacuje i pozeljeti ga zelim svakome, bez zrnca ironije, iako je meni DOKAZ daleko jaca stvar od BAJK ... mislim, neutvrdjenih cinjenica, pa nek me "jezicarka" zove "plitkim i povrsnim". :)

osim razoruzavajucih, izmedju ostloga, i audio-video dokaza, veliki sam fan i RAZLICITOSTI (moja zena i vlastita djeca su zivi dokaz!).
elem, u danasnjem svijetu gdje se gore spomenuta nipodastava na svim razinama, nemrem se ne sjetiti slicnoga skupa "suprotnoga" predznaka nekih 20-ak godine ranije u KIC-u u Preradovicevoj gdje govornicka ekipa iza mikrofona, sve redom samoproglaseni ovozemaljski zastupnici sveznajuceg onozemaljskog entiteta, nije imala nikakve zelje za demonstrirarnjem ma i 0.5% tolerancije, civiliziranosti i jedne elementarne ljudske pristojnosti od one kojoj sam bio svjedocio u malenoj sobici IC SQGM.
mozda se i varam, no zabole me, jer posljedica za MENE nece biti, to sam ziher. ;)

na kraju, dobili smo za nula omanskih rijala dva paketa materijala, izmedju kojih bih izdvojio knjizicu "Kako je Isus bio krivo shvacen".


Post je objavljen 29.05.2018. u 10:21 sati.