Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/ggirry2

Marketing

Michel Houellebecq, Karta i teritorij

Prva njegova knjiga, od 4 koje sam pročitao, da u njoj nema seksa, nego se ovdje vodi ljubav. Knjiga opisuje život Jeda Martina, neuobičajenog umjetnika koji se u početku bavi fotografiranjem (auto-karata) a zatim prelazi na slikarstvo. Vuk samotnjak, odvojen od svijeta i života, odriče se luksuza i prelijepe Olge. Zanimljivo je da je jedan od glavnih likova romana i sam Houellebecq....
Sve više i više me MH osvaja kao pisac i lagano ulazim u sav njegov repertoar.

prva rečenica:
"Jeff Koons tek što je ustao sa svog mjesta, zamahnuvši pun elana rukama prema naprijed"

posljednja rečenica:
"Trijumf vegetacije je totalan:"


zanimljivi citati:
"Ja..." istisnuo je kreštavim, neprepoznatljivim glasom. Olga se okrenula i opazila da je ozbiljno, odmah je prepoznala taj izluđeni pogled, paniku muškarca koji ne može više izdržati od žudnje, prišla mu je u par koraka, obavila ga svojim čulnim tijelom i poljubila cijelim ustima."

"Olga je bila blaga, bila je blaga i mila, Olga ga je voljela, ponovio je za sebe s tugom koja je sve više rasla kako je on shvaćao da među njima vjerojatno nema više ničega, da među njima više nikada ne bi moglo biti ničega, život vam katkada ponudi priliku pomisli ali kad ste previše mlitavi ili previše neodlučni da je zgrabite život povuče svoje karte natrag, postoji trenutak da se stvari učine i da se uđe u moguću sreću, taj trenutak traje nekoliko dana, katkada nekoliko tjedana ili čak nekoliko mjeseci ali ne dogodi se nego jednom i samo jednom, i ako se poslije želite vratiti natrag to jednostavno nije moguće, nema više mjesta za zanos, pouzdanje i vjeru, ostaje blaga rezignacija, obostrana i otužna samilost, beskoristan i točan osjećaj da je moglo nečega biti, da ste se jednostavno pokazali nedostojni dara koji vam je bio dan."

"Zapravo se vrtio u krugu, barem se to moglo reći. Toliko je bio besposlen da je, prije par tjedana, počeo razgovarati s bojlerom. A najozbiljnije je bilo to što je sada - preksinoć je postao svjestan toga - očekivao da mu bojler odgovori. Uređaj je istina proizvodio sve raznolikije zvukove; cviljenje, brujanje, suho pucketanje, pištanje, različitih tonaliteta i glasnoće; svaki dan moglo se očekivati da će stići do artikuliranog govora. Sve u svemu, to mu je bio najstariji drug."



Post je objavljen 21.05.2018. u 14:26 sati.