Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/rossovka

Marketing

Sedma umjetnost

Da ne ispadne da samo šibam lektire, evo ću malo pročešljat i svoje omiljene filmove. Tek da se vidi da i o tome imam šta za reć.
Pa ću krenut sa jednim od svojih najdražih filmova, „ Prohujalo s vihorom“.

Prvi put sam ga gledala u trećem srednje, bio na teveu ciklus Oskarom nagrađenih filmova. Malo mi bio priglup naslov, al ajde gledaću, šta mi preostaje ( nisam bila upućena da film traje svega dvjestodvadesetčetri minute, zagubio se Studio negdje po kući, a teleteksta tad nije bilo da provjerim, tak da nisam pripremila sve neophodno za gledanje – kikiriki, štapiće, tekućinu za lokat i tri role toalet papira zbog posljedica gledanja filma ). Građanski rat američkog Sjevera i Juga tematika; ajde, moglo bi bit dobro.
Odmah na prvu skužim da je Scarlett takva kakva je - eto mene pa sad svi izvolte gledat samo moju pojavnost i sve šta uz nju ide, i nedajbože da neko drugi bude u centru pažnje jer ću mu otvorit suncobran u jednjaku. Dečki svi lome šta vratove šta noge za njom, a ona uzdiše samo za jednim. Nažalost je taj jedan bio mrtvo puvalo, blijed ko čovječja ribica i mlitav ko sirova hrenovka ( Ashley se zvao, za one koji velikom greškom prirode nisu gledali ovu epopeju ).
Na nekakvoj roštiljadi kod Ashleya sazna Scarlett da će se Ashley oženit sa Melanie, muka je spopada al nemre ništa promijenit. Na toj istoj roštiljadi prvi put ugleda i Rhetta, al nema se kad baktat s njime jer joj je zlo šta se bljedoliki ženi. Pa se iz inata uda za nekog lijevog Charlesa, prvog koji joj je pao šaka. Ode on u rat i vrate ga sa nogama naprijed, pogino valjda u trećoj minuti. Udovica, nemre nikud mrdnut.
Poslalo je onda tetki u Charleston da se ko malo oporavi od žalosti, pa organiziran bio neki bal za prikupljanje love za južnjačku vojsku, i tu nju Rhett izvrti plešuć. Ona u crnoj krinolini pleše ko da se snima Flešdens, a tetka koja ju je dovela u devet nesvijesti od skandala. Ashley isto otišo u rat, Melanie ostala trudna, pa će je Scarlett sama i porodit, šta je to za nju ( a i nije imo ko drugi, svi se razbježali ).
Kad su sjevernjaci nadrli naskroz, Rhett ih odveze na Taru, imanje njenih roditelja. Bijeda, muka, kopaj, ori, svaštanešto; i Scarlett da spasi imanje uda se po drugi put za zaručnika svoje sestre, Franka, koji je imo dovoljno novaca da sve bude kak treba. Ni taj nije dugo poživio, siromak; ko da joj je uklelo te muževe.
I onda dolazi moja najdraža scena, kad Rhett dolazi da je zaprosi, a ona ( opet ) u dubokoj crnini pije ko smuk, i kad joj jave da je on stigo šprica kolonjsku vodu u usta da se ne čuje na maligane i posrće u krinolini pred njim ko metiljava. Uda se za njega, al Ashley stalno visi tu negdje i nonstop se glože oko tog prozirnjaka. Dobiju i krasnu curicu, koja strada na poniju i sve kreće nizbrdo.
Melanie nabrzo umire. Na samrtnoj postelji moli Scarlett da pazi na Ashleya, i kad ona to prenese Rhettu čovjeka prebaci u treću dimenziju. Odlazi kući, a ona ( al ničim izazvana ) skuži da u biti voli tog svog Rhetta dušom i tijelom. Trči doma da mu to i kaže, al ga zatiče na odlasku, gdje on na vratima izgovara čuveno „Frankly, my dear, I don't give a damn“ i odlazi u maglu, ostavljajući nju da blekeće iz petnih žila.

Ja u šoku. Kraj filma, ide odjavna špica, a ja nemrem vjerovat da je tak završilo. Meni oči ko sarme od blejanja, naplakala se više od Scarlett i sad on ode?! Nisam zaspala do koje dobe noći ( prvo trajo film dulje od opsade Lenjingrada, a onda me nasekiro kraj ). Dotuklo me naskroz. Čak ni činjenica šta je snimljen nastavak gdje se njih dvoje ponovo spetljaju meni nikad nije umanjila bol i nevjericu kod ponovnog gledanja ovog filma ( ima se to na dva dvd-a pa tu i tamo bacim oko, čisto da provjerim jel Rhett možda na kraju ipak osto kod kuće ).



Post je objavljen 19.05.2018. u 07:59 sati.