Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/iskonskipag

Marketing

PRESELJENJE OPĆINSKOG SUDA U PAGU





Paški portali ove su nas dane izvještavali o preseljenju Općinskog suda u Pagu iz stare zgrade u novo uređene urede u Kneževom dvoru.
Na površini od 189 metara kvadratnih djelovati će uredi Općinskog suda u Pagu.
Primopredaji je nazočio u ime Grada Paga, gradonačelnik Ante Fabijanić, dok je u ime Ministarstva pravosuđa RH-e, nazočio Danijel Žutić, načelnik Sektora za pravosudnu infrastrukturu.


Kneževa palača u Pagu, izgrađena je u 15. stoljeću, a do kraja 18. stoljeća u njoj djeluje predstavnik mletačke vlasti, izabran u Veneciji s mandatom na dvije godine. U Kneževoj palači smještena je gradska uprava, sa gradskom vjećnicom i time je ispunjavala sve funkcije koje su bile vezane uz sudstvo, administraciju i politiku. I nakon pada Mletačke Republike, sve do 1905. godine, još uvijek su u Kneževoj palači bile smještene otočne i gradske vlasti. Do izgradnje nove osnovne škole, Kneževa palača bila je u funkciji škole.
Lijepo je da se Pag vratio svojim korijenima i ovim činom građane odveo u sigurnu i pravičnu luku, posebno stoga što se na neučinkovitost sudbene vlasti gleda kao na generatora koji ne rješavanjem mnogih sporova koči razvoj lokalne sredine u mnogim aspektima.
Možda bi bilo dobro da se iznad ulaznih vratiju novog suda u Pagu po uzoru na nadpis koji se nalazi u Kneževom dvoru u Dubrovniku, napiše: OBLITI PRIVATORUM PUBLICA CURATE ( Zaboravite na privatno, brinite se o javnom).

Sudačka vlast u Gradu Pagu ovime je dobila vlastito polje rada, jer u staroj zgradi nisu bili uvjeti u kojima se moglo raditi i donositi važne odluke.
Gradonačelnik Fabijanić je naglasio da je stara zgrada u vlasništvu Republike Hrvatske, te da će Grad Pag krenuti u pregovore oko prepuštanja te zgrade Gradu Pagu.
Stara se zgrada nalazi na vrlo atraktivnom mjestu u Gradu Pagu i može poslužiti za mnoge svrhe, međutim bilo bi najpametnije staviti je u funkciju turizma. Nadam se da će Ministarstvo državne imovine imati razumijevanja i staru zgradu suda prepustiti Gradu Pagu na upravljanje.

Poznata dubrovačka klapa "Maestral" odpjevala je pjesmu na stihove i glazbu gospara Nike Bulića "Obliti privatorum" gdje kaže:

Drugome je uvijek lakše savjet dati
A od sebe poći malo teže ide
Zato homo odmah svi ko jedan stati
Od svojega praga mesti da svi vide

Tad živjet ćemo sretno
I dobro bit će svima
Što budemo htjeli za se
Učinimo i drugima
Jer dobro su nam rekli
Dundo Pero i teta Kate
Obliti privatorum,
publica curate


Post je objavljen 18.05.2018. u 15:57 sati.