Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/agropolitika

Marketing

PREMIJER PLENKOVIĆ SVAKOJ VRSTI KORUPCIJE POLITIČKIH DUŽNOSNIKA NAPOKON TREBA REĆI - DOSTA

NAPISALI ZAKON NA KOME SU STICALI OSOBNU KORIST!

I dok su mediji proteklih pet dana ( do 13. svibnja) sa niz, za javnost i gledateljstvo relevantnih sugovornika, analizirali meilove koje je objavio portal Index.hr a koji se odnose na korespodenciju ministrice gospodarstva obrta i poduzetništva i podpredsjednice Vlade dr. Martine Dalić s osobama koje su pisale Zakon o postupku izvanredne uprave u trgovačkim društvima od sistemskog značaja za RH, poznat kao Lex Agrokor, iz izjava novinarima predsjednika Vlade mr. Andreja Plenkovića bilo je vidljivo da on ili ne razumije o čemu se radi, ili ne želi razumjeti o čemu se radi. Jer i dalje je tvrdio da minisrica gospdarstva ima njegovo povjerenje, i ostavljao je dojam neinformirana čovjeka iako je prva osoba Vlade RH.
A radi se o tome da su osobe koje su pisale i pripremale zakon Lex Agrokor bili ti koji su kasnije kroz konzultantske usluge dobili priliku da na tome što su zakonom pripremili vrlo unosno zarade. To je javnost već prije saznala - to da se radi o pola milijarde kuna koje su konzultantni na ime svojih honorara uzvukli iz Agrokora – a meilovi koje je objavio Index.hr su samo potvrda kako je do toga došlo.

Zabrinjavajuće je da čovjek, premijer RH koji želi provoditi reforme , što stalno naglašava, ni jednog trenutka nije pred javnošću posumnjao u načine rada dr. Martine Dalić vezano za Lex Agrokor, iako o tome pišu i govore svi pisani i elektronički mediji. Tko je premijer RH Plenković ako ne prati medije i nezna i ne razumije da je u pozadini cijele priče sumnja
na kaznenu odgovornost ? Što radi savjetnik gospodin Macan, da premijera ostavlja potpuno neinformiranoga o događanjima vezanim za Lex Agrokor? Premijerova priča koju stalno ističe u izjavama medijima kako je Lex Agrokor spasio hrvatsko gospodarstvo i radna mjesta je samo jedna činjenična strana priče. Ali u Lex Agrokor involvirano je bilo niz osoba, što se vidi iz meilova, za što je Vlada znala. Zašto onda toliko negiranja moguće koruptivne radnje? I nezainteresiranosti premijera Plenkovića za predmet i činjenice o čemu i javnost i mediji obilno govore i informiraju?

SANADEROVU TEKOVINU PLENKOVIĆ MORA PREKINUTI!

Može li se išta važno u Hrvatskoj stvarati, a da netko u okviru takvih poslova ne želi nezakonito zaraditi? Korupciji napokon treba reći dosta,a to treba reči premijer i zauzeti stav nulte tolerancije prema toj radnji. Ljude kojima za obavljanje poslova nije dovoljna plaća, već im je zakonom omogućeno potkradanje treba zakonski procesuirati i onemogučiti im u budućnosti sudjelovanje u bilo kakvim poslovima Vladine i državne provenijencije. Potpuno je jasno da u Vladi ne smije sjediti nitko tko je korumpiran ili je korupciju na bilo koj način dozvolio. Tekovina koju je je u premijersku praksu uveo Ivo Sanader, da ministri i politički dužnosnici I njihovi prijatelji na državnoj i ostalim razinama vlasti mogu otuđivati i potkradati državni novac, a državni novac stvaraju građani raznim doprinosima, treba s Lex Agrokorom zauvijek prestati. Glavni akter te odluke mora biti premijer mr. Plenković . Ako on to ne učini sada njegova se premijerska vladavina ni po čemu neče razlikovati od prethodnih, jer se problemi koruptivne prirode regeneriraju stalno, čak i za njegove premijerske vladavine, o čemu svjedoči i događanje s meilovima dr. Dalić.

NA RAZRIJEŠENJE SITUACIJE UTJECATI MOŽE JANDROKOVIĆ !

No kada je u 13.svibnja meilove između konzultanata i odvjetnika prvi puta novinarima komentirao u prisustvu premijera Plenkovića predsjednik Sabora Goran Jandroković rekao jer da “ što je video moglo se izbjeći,”,” u jednom dijelu sadržaj mi se ne dopada, način na koji su se sudionici te grupe dopisivali malo mi nije stil u kojem bih volio sudjelovati”. Rekao je da “ ćemo sve odluke donijeti na vrijeme i u interesu RH “ . Nakon izjave Gorana Jandrokovića premijer Plenković novinarima je rekao “ Ako nešto nije bilo dobro tražiti ćemo odgovornost”. A odgovornost je velika jer – poznato je otprije- konzultatni su isplate imali tjedno i Agrokor im je poslužio za isplatu pola milijarde kuna.
Sporno i kompromitirajuće za ministricu gospodarstva, a onda i za Vladu je to da su odvjetrnici i konzultanti koji su pisali Lex Agrokor , kasnije imali priliku sticati osobnu korist. Mogućnosti za dodatnu zaradu trebale su biti spriječene od ministrice gospodarstva dr. Dalić koja je kako je više puta izjavljivala sve znala i sve nadgledala. Nakon kompromitacije koju su pokazali meilovi Dr. Dalić, rekla je, ne misli dati ostavku na funkciju ministrice gospodarstva rada i poduzetništva. Poznato je da je više mjeseci bila tajna tko je pisao Lex Agrokor, da bi ministrica na kraju rekla da ga je pisala ona. No da li je točno, više se može saznati iz meilova.
Na rarazriješenje situacije utjecati će zasigurno predsjednik Sabora RH diplomirani politolog i ing. građevine Goran Jandroković jer pored neodlučnog u odlučivanju premijera mr. Plenkovića, Jandrokovićeva izjava pred medijima, a očito i u razgovorima bez medija, je bila važna i prije ostavke povjerenika Ante Ramljaka. Neukazivanje povjerenja povjereniku Ramljaku i njegova smjena pokazala se dobrim riješenjem za sve poslove vezane za Lex Agrokor. Ništa lošiji potez ne bi bio ni smjena dr. Martine Dalić. Smjena ministrice gospodarstva jasno je ne bi ugrozila nagodbu vjerovnika, jer je proces u tijeku. Ustavni sud ocijenio je da je Lex Agrokor u skladu s Ustavom. Dan nakon te odluke portal Indeks .hr počeo je s objavom meilova dr. Marine Dalić.
Margareta Zouhar Zec



USTAVNI SUD:

LEX AGROKOR JE U SKLADU S USTAVOM RH
Ustavni sud Republike Hrvatske , točnije većina sudaca, nije prihvatila prijedloge za pokretanje postupka za ocjenu suglasnosti zakona Lex Agrokora s Ustavom, objavio je predsjednik suda dr. Miroslav Šeparović na press konfernciji 8.5. 2018. Ali ustavni suci koji misle drugačije i to Lovorka Kušan, Goran Selanec i Andrej Abramović priložili su izdvojeno mišljenje u kojem se ne slažu s Rješenjem u kojima tvrde da značajan broj odredbi Zakona nije u skladu s Ustavom. Predsjednik Ustavnog suda dr.Šeparović je rekao da bi država neustavno postupila da nije reagirala na krizu u Agrokoru. Rekao je kako je Hrvatska socijalna država.
U zahtjevima za ocjenu ustavnosti osporavao se veći broj članaka.
Ti su članci slijedeći: 1., 4., 5., 11., 12., 14., 15., 18.,19., 21.stavak1., 29., 30.,stavka 3., 4., 5., 33.stavka 1., 35. stavka 1. 39. 40. 41. i 43. Zakona o postupku izvanredne uprave u trgovačkim društvima od sistemskog značaja za RH među kojima su najznačajniji bili oni koji se odnose na ograničenje prava vlasništva i poduzetničkih sloboda te se spori je li vjerovnicima osigurana primjerena sudska zaštita. Predsjednik Ustavnog suda dr. Šeparović rekao je da nije na Ustavnom sudu da definira što je opći interes, već to treba učini Sabor, a Ustavni sud mora ustvrditi samo to provode li se zakoni u skladu s Ustavom.
Trgovačko se društvo smatra sistemski značajnim ako zapošljava više od pet tisuća radnika i ima obveze veće od sedam i pol milijardi kuna. Zakonom je uređen postupak izvanredne uprave, čija su tijela sud, izvanredni povjerenik, savjetodavno tijelo i vjerovničko vijeće.
Cilj je zakona postići nagodbu među vjerovnicima o budućnosti poslovanja društva tako da može nastaviti poslovati na održiv i stabilan način. Vlada predlaže izvanrednog povjerenika kojeg odobrava i utvrđuje Trgovački sud u Zagrebu i to ili na zahtjev samog dužnika ili na zahtjev vjerovnika, ali uz suglasnost dužnika.(mzz)



Post je objavljen 14.05.2018. u 09:43 sati.