Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/narubupameti

Marketing

Boje

Vidim slova i brojeve u bojama.

Što je poprilično zabavna karakteristika, ali ima i svoje nusproizvode. Pa tako ženski lik u knjizi može biti opisan kao crnka vrane kose i tamnih očiju poput komada ugljena, i zvati se Sara. Slovo S je žuto, žarko žuto i svaka Sara, Sanja, Sofija.... bit će plavuša htio to pisac ili ne. Dok će sve Gordane, Gorane, Georgiane biti garavuše crne kao noć. G je crno. Iako imena imaju više slova, u pravilu prvo slovo daje naglasak cijeloj riječ (riječ je riječ zelene boje, tamna poput guste rijeke). Ponekad, ako je manje dominantno, zna se spojiti sa drugim nijansama, ali to je već rijetkost. A ako se kojim slučajem spoje i slova i značenje riječi, kao kod Svjetlane ili Sunčane, stvar je zacementirana.

Pa tako i blogeri (riječ blog je smeđe boje, kao i imena Borna, Branislav ili Berislav), čak i oni koji su svoje fotografije objavili, ili čiji identitet nije skriven, za mene imaju svojstva koja proizlaze iz imena/naslova koji su si dali, a karakter i godine iz cjelokupnog dojma i tragova što ostavljaju u svojim riječima.

Golden H – gospodin u 60-ima, u crnom odijelu (G je crno), sijede kose (H je bijelo, ponekad i srebrno), okružen knjigama filozofa, ekonomista i sociologa, za radnim stolom kod kuće, ili u udobnom naslonjaču, okružuju ga tople nijanse, a opet distanciran, spartanski sažet.

FreshCaYg – plavokosi, plavooki muškarac (F je svjetlo plavo, S je žuto, H bijelo, C svjetlo žuto) u kasnim 40-im ili rane 50-e, sjedi u bircu na terasi, kratka crna kava na stolu, novine također, košulja s kratkim rukavima, pomalo zgužvana, razbacuje se svojom osobnošću, poznaje sve supijače kave za susjednim stolovima, kao i sve prolaznike, nemaran, glasan, glumac, a negdje duboko skriven čuči čovjek.

Anna-Bonni – crvenokosa (A je crveno, blještavo crveno, dominantno), godine ne mogu odrediti, godine ženama ni ne treba određivati, pije kavu na terasi kod kuće, na suncu, okružena zelenilom, prekrasan kontrast crvene i zelene, vatrene čudi, naoko mirna, sjedi, pije kavu, ali isto tako mogla bi uhvatiti cijeli grad za šiju i dobro ga protresti.

Sarahbernardht – plavokosa (S je žarko žuto), one dobrodušne tople nijanse, nema obličja, nema godine, poput sunčeve kugle sjaji, njezine zrake prodiru duboko, sežu daleko, samo onaj neodređeni osjećaj kad svratim na njenu stranicu – doma sam.

..................

Svraćam na stranice blog knjige kao gost, ne znajući nikad što me čeka u idućem poglavlju, a ako baš želim mogu birati pod poglavlja i namiriti dušu potrebnim sadržajem. Kad mi treba mira i tišine idem do Golden H-a; kad mi se pije neobvezna lepršava kava do Fresha, tamo su ionako svi; kad mi se putuje zelenilom krenem tragovima Zlatnih Žbica; kad preozbiljno shvatim samu sebe, Smjehotvorine su uteg na drugoj strani vage; a kad mi se hladnoća zavlači pod kosti sjednem kod SarahB kako bih se ugrijala blještavilom žutog biserja.




Post je objavljen 08.05.2018. u 11:53 sati.