Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/kakotikupus

Marketing

otok

evo čitam kako jedan srednjodalmatinski otok doživljava svoju novu mladost. ne znam da li je to predviđeno razvojnim planom za otoke ali je sasvim sigurno da otok donosi prihod. kako su smještajni kapaciteti na otoku za vrijeme rata bili korišteni za prihvat izbjeglica iz bosne tako su isti devastirani, uostalom kao i svi oni drugi koji su bili u džavnom vlasništu, bez obzira na namjenu i tko je u njima boravio. što od izbjeglica što od nemara iste je trebalo obnoviti kako bi dobili svoju uporabnu vrijednost. naime otok je dan u koncesiju stranom investitoru na duži vremenski period koji je na njemu obnovio smještajne kapacitete, izgrađene za vrijeme omrzle nam države i sada na njega dolaze mladi bogataši iz cijeloga svijeta, samo noćenje u šatoru za jednu osobu košta od 70 - 90 eura plus cijena ulaska na otok i prijevoz, tko ne misli noćit ima se vratit zadnjom linijom nazad u šibenik.

da, riječ je o obonjanu, otoku mladosti. koji je bio zamišljen kao 'ljetovalište' za sve mlade s područja omrzle nam države i koji je izgrađen novcem radnog naroda, jer ipak, u mladost treba ulagati. istina da je tako osmišljen program služio i za indoktrinaciju koja na kraju nije polučila neke rezultate jer se država raspala ali je ujedno i pružao nešto toj mladosti. danas nam nisu potrebni programi za indoktrinaciju, sretan kad mladi mogu naći posla preko sezone, a ako je cjelogodišnji posao onda tu nešto smrdi. pa neka, lipo je to da mladi rade pa sve i kao konobari ili sobarice mladim amerikancima i britancima koji to mogu platiti, možda se i okupaju u sumrak na nekom skrovitom dijelu otoka, ako ne ništa drugo nisu morali otići trbuhom za kruhom u strane zemlje ipak će viditi svoje u slavoniji preko zime, kad završi sezona, ali nije lipo da se od onoga što zarade ne mogu prehraniti cijelu godinu. kad su digli tihu revoluciju i odbili raditi za crkavicu po robovlasničkim uvjetima država je opet našla rješenje, povisila je kvate za zapošljavanje stranih radnika i to opet, vidi vraga, istih onih koji su možda jednom u mladosti bili na obonjanu iz drugih djelova omrzle nam države.

no, dobro, otok mladosti je poslije četrdeset godina ipak ispunio svoju svrhu, čak i premašio, okuplja mlade bogadaše iz svih djelova svijeta. e ali što je sa razvojem drugih otoka i obnovom njihovih smještajnih kapaciteta? jer, eto, sve više je kriminala, naročito u sferi privrednog kriminala ali premalo smještajnog prostora pa se onda slabo koga i procesuira, ili nam i za to trebaju strani investitori ka i u americi di su zatvori u privatnom vlasništvu jer od naših niko nije zainteresiran da sebi gradi ili renovira smještajne kapacitete na otocima. ne znam šta vi mislite o tome?

Post je objavljen 07.05.2018. u 19:56 sati.