Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/agropolitika

Marketing

ZANIMLJIVOST


RED PRAVILA I OBIČAJI ZA VRIJEME GODIŠNJEG ODMORA

Gradonačelnik grada Splita Andro Krstulović Opara, političar i povjesničar umjetnosti, u časopisu Visit Split napisao je pismo namijenjeno gostima koji dolaze na odmor i na vrlo suptilan način podsjetio kako se treba ponašati za vrijeme odmora u gradu Splitu.
Gradonačelnik na početku piše „Građani Splita, hotelijeri, ugostitelji, vodiči i svi ostali djelatnici u turizmu daju i dat će sve od sebe da vam odmor u našem gradu ostane u dugom i lijepom sjećanju. Zamolio je da „poštujući kućni red, gradska pravila, ali i naše običaje omogućite sebi i drugim turistima ugodan odmor, a stanovnicima Splita date podstrek da vam s još većim angažmanom omoguće nezaboravan provod u našem gradu“.
„ Od 23 sata do 8 sati vrijeme je noćnog mira - Molimo, suzdržite se od puštanja preglasne glazbe i galame u to vrijeme. U našem gradu i okolici postoje brojna mjesta za cjelonoćni glasni provod, ali to mjesto nije u hotelskoj sobi, apartmanu ili kući koju ste iznajmili ili na ulicama i u dvorištima našeg grada.“
„Od 14 sati do 17 sati vrijeme je popodnevnog odmora. U Španjolskoj se to zove siesta, u Splitu pižolot. Poslijepodnevni drijemež dio je našeg identiteta koji se trudimo sačuvati unatoč ubrzanom načinu življenja. Iskušajte ga, nećete požaliti, uvjerit ćete se o kako se važnoj stvari radi. „

" Po Gradu nemojte šetati bez odjeće, dijela odjeće ili u kupaćem kostimu. To pravilo proizlazi i iz običaja. Na Mediteranu smo, sunce je jako, osobito u zvizdan, kad je sunce visoko. Primijetiti će te da domaći ljudi izbjegavaju izlaganje suncu. Vjerujem da ni u Vašim gradovima i mjestima ne hodate bez odjeće ili neprimjereno odjeveni, pa nemojte ni po Splitu. Komunalni red grada Splita ne dopušta takvu šetnju te za nepoštivanje te odredbe slijedi kazna od 500,00 kuna na mjestu počinjenja prekršaja ili 1.000,00 kuna po provedenom prekršajnom postupku. Sigurno postoji milijun načina na koji ćete pametnije potrošiti novac umjesto plaćanja kazni „.
„Po uličicama našeg Grada, ali i drugim mjestima Dalmacije čut ćete ljude kako tiho pjevuše u manjim skupinama - u klapama. Pridružite im se. Takvo pjevanje je naravno dopušteno, čak i noću pod prozorom svoje izabranice. To zovemo serenadom i nitko se neće buniti ako to izvedete tiho i a cappella.Nemojte pokušati objasniti domaćim ljudima da bolje od njih igrate picigin ili da je neka nogometna momčad bolja od splitskog Hajduka" napisao je u pismu gradonačelnik grada Splita Andro Krstulović Opara.




Post je objavljen 06.05.2018. u 23:58 sati.