Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/paterluka

Marketing

OSTANITE U LJUBAVI, 6B Vazmena, Iv 15, 9-17 Palma, 17.5.2001.

Image and video hosting by TinyPic
Kao što je Otac ljubio mene tako sam i ja ljubio vas; ostanite u mojoj ljubavi. Budete li čuvali moje zapovijedi, ostat ćete u mojoj ljubavi; kao što sam i ja čuvao zapovijedi Oca svoga te ostajem u ljubavi njegovoj. To sam vam govorio da moja radost bude u vama i da vaša radost bude potpuna. (Iv 15, 9-11)
Zašto nam ovo Isus priča? Da budemo potpuno radosni.
A to ćemo biti ako ostanemo u njegovoj ljubavi.
A ostat ćemo u njegovoj ljubavi ako budemo čuvali njegove zapovijedi.
Kako nas je on to ljubio? Kao što je njega njegov Otac ljubio.
Čovjek živi ne da nešto učini u životu, već da se ostvari u ljubavi. Jer sve ono što nije sagrađeno iz ljubavi, na pijesku je sazdano. Čovjekovo urođeno zvanje jest otkriti temeljni razlog postojanja, vrutak iz kog je proistekao on i sve stvoreno, i iz tog nadahnuća živjeti. Taj vrutak i nadahnuće jest ljubav. Kršćani se prepoznaju po ljubavi. Uvjerljivi smo i zanimljivi samo ukoliko njome zračimo. Samo ljubav je vjerodostojna.
Ukorijenjeni u ljubavi, zamilovani u ljubljenomu, zaodjenuti Kristom … to je život kršćaninov. Jer kad bih sve anđeoske jezike govorio, a ljubavi ne bih imao, ništa sam.
No srećom mi ljubav ne trebamo izmišljati ili stvarati. Ona je stvarnost koja sve prožima. Ona je razlog zbog kog je Bog sve stvorio. On koji je u sebi ljubav, zbog biti ljubavi koja se želi preliti u drugo stvorenje – stvorio je stvorenja. Ljubav je savršena radost. I gdje je ljubav, radost je savršena.
U ljubavi tek treba ostati. Ne dati da te od nje ništa ne odijeli. Bdjeti da ti nešto skretnicu ne prebaci. Bdjeti da ti krtica nasip koji ograđuje ljubav, ne probuši. Plijeviti korov da ljubav ne zaguši.
Bdjeti i plijeviti – to znači čuvati zapovijedi. Pri tom nije naglasak na poslu oko čuvanja zapovijedi, nego na ljubavi koja se čuva. Inače život postane dosada, legalizam, obdržavanje.
Isus nije rekao ostanite u obdržavanju obreda, niti u vjeri – nego: ostanite u ljubavi.
Priča… Mudrost je u tom: sve vidjeti a pri tom ulje u žlici sačuvati.
Ljubav ne poznaje pravila. (Jeronim)
Ljubi i čini što hoćeš. (Augustin)

Post je objavljen 06.05.2018. u 07:00 sati.