Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/iskonskipag

Marketing

IN MEMORIAM – GEORGIJ PARO

Vijest koja je protutnjala ne samo kulturnom Hrvatskom glasi: Tužan dan za hrvatsko glumište, otišao je Georgij Paro, jedan od najvećih domaćih kazališnih redatelja.
Rođen 12. travnja 1934. (Čačak, Srbija). Često je objašnjavo kako je rođen u Srbiji. Otac, austrougarski kadet, služio je kao oficir u vojsci Kraljevine Jugoslavije. Službovao je po kazni – koja ga je redovito stizala kao deklariranog Hrvata – uglavnom u južnim dijelovima Jugoslavije. Tako sam se rodio u Čačku.
Osnovnu školu i Gimnaziju završio je u Karlovcu. Završio je studij filozofije i anglistike na Filozofskom fakultetu (1961) i kazališne režije na Akademiji dramske umjetnosti (1965) u Zagrebu.
Učenik je kultnog Branka Gavelle, Krležin dugogodišnji sugovornik i suradnik, 10. godina bio je intendant HNK, umjetnički ravnatelj Dubrovačkih ljetnih igara i Sterijinog pozorja. Režirao je i predavao na američkim sveučilištima, od 1986. redoviti je profesor na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu. Režirao je i mnoge televizijske i radio drame, te razne dokumentarce.
Dobitnik je Nagrade Vladimir Nazor za životno djelo 2007.

Žorži, kako su ga nazivali u gradu Pagu, kao i mnogi prijatelji, posebno glumci, nije skrivao ljubav prema rodnom gradu svojeg oca. Uvijek, kada god mu je vrijeme dopuštalao boravio je u Pagu, u Veloj ulici u obiteljskoj kući.

Često je isticao kako je pomogao da se "Paška robinja" prikaže na "Hvarskim danima kazališta", te kao umjetnički ravnatelj Dubrovačkih ljetnih igara, tu pučku dramu doveo na najznačajniju kulturnu manifestaciju u Hrvatskoj.

Zbogom poštovani Žorži – Pag je ponosan na Vas, na Vaše dramske uspjehe, a prije svega na Vaše ljudske kvalitete.

Počivali u miru Božjem!Post je objavljen 04.05.2018. u 16:45 sati.