Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/agropolitika

Marketing

TREBA LI RADNIK TRPJETI NEZAKONITO POSTUPANJE SVOG POSLODAVCA?


PRAVA RADNIKA ODRŽAVA INSPEKTORAT RADA!

Nakon donesene zakonske regulative koja je okvir za postupanje poslodavca prema zaposlenim radnicima, u provođenju prava radnika vrlo važnu ulogu ima Inspektorat rada. Zašto? Jer poslodavci jako često vole raditi onako kako u zakonu ne piše. Zato Inspektorat rada obavlja inspekcijske nadzore i time podržava i održava prava radnika, a postupa i na temelju zaprimljenih prijava radnika. Suzbijanje neprijavljenog rada jedan je od prioriteta u radu Inspektorata rada. Inspektorat rada sankcionira nezakonito postupanje prema zaposlenima.
Radnik također neisplatu plaća može prijaviti nadležnom Inspektoratu.
Oblici neprijavljenog rada odnosno rada na crno u Hrvatskoj su prema zakonskoj regulativi slijedeći:

1.obavljanje posla koji ima obilježja posla za koji se zasniva radni odnos, a bez sklopljenog ugovora o radu i bez prijave na obvezno mirovinsko i zdravstveno osiguranje - takav rad je rad na crno. Poslodavac koji želi na zakonom propisani način zaposliti radnika dužan je s radnikom sklopiti ugovor o radu u pisanom obliku te ga najkasnije prije početka rada prijaviti na obvezno mirovinsko osiguranje, a na obvezno zdravstveno osiguranje u roku od 8 dana od početka rada;

2. prikrivanje radnog odnosa - rad na temelju različitih neimenovanih obvezno pravnih ugovora u slučajevima kada takav rad s obzirom na narav i vrstu te ovlasti poslodavca ima obilježja posla za koji se zasniva radni odnos

3.neprijavljivanje radnika na odgovarajuće radno vrijeme, na puno ili nepuno radno vrijeme. Naprimjer radnik je prijavljen na 20 sata tjedno, a radi puno radno vrijeme, 40 sati tjedno;

4.nezakonito zapošljavanje stranaca - rad tranca u Republici Hrvatskoj bez dozvole za boravak i rad ili potvrde o prijavi rada. Bitno je naglasiti da poslodavac može zaposliti stranaca samo na onim poslovima za koje mu je izdana dozvola za boravak i rad, odnosno potvrda o prijavi rada. Ovo se odnosi i na državljane onih država članica EU za koje na rad državljana Republike Hrvatske i članova njihovih obitelji se primjenjuju nacionalne mjere.

5.neisplata povećane plaće radnicima i neuplaćivanje propisanih javnih davanja (poreza, prireza, doprinosa i dr.) na povećanu plaću za prekovremeni rad, rad noću, smjenski rad, rad nedjeljom i blagdanom ili drugim danom za koji je zakonom određeno da radnik ima pravo.

6.isplaćivanje plaće ili dijela plaće „na ruke“, bez obračuna i uplate propisanih javnih davanja. Dakle, za obavljeni rad poslodavac je dužan radniku isplatiti cijelu plaću na njegov račun te obračunati i uplatiti propisane doprinose te porez na dohodak i prirez porezu.

KOJE ŠTETE IMA RADNIK AKO GA POSLODAVAC NIJE PRIJAVIO ?
• radniku se ne uplaćuju doprinosi za obvezno mirovinsko osiguranje što negativno utječe na visinu njegove mirovine
• neprijavljeni radnik ne ostvaruje prava iz radnog odnosa (godišnji odmor, plaćeni dopust, bolovanje, dnevni i tjedni odmori itd.)
• radnik ne ostvaruje pravo na naknadu plaće za vrijeme bolovanja
• u slučaju otkaza radnik ne ostvaruje pravo na novčanu naknadu za nezaposlene
• brojna prava u svakodnevnom životu ovise o činjenici nalazi li se osoba u radnom odnosu ili ne (npr. ostvarivanje prava na kredit)

INSPEKTORAT RADA
Na temelju Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o ustrojstvu i djelokrugu ministarstava i drugih središnjih tijela državne uprave, Narodne novine broj 148/13 od 1. siječnja 2014. godine, inspektori rada djeluju u sastavu Ministarstva rada i mirovinskoga sustava.Sve prijave koji se odnose na rad inspektora rada mogu se dostaviti u elektroničkom obliku na e-mail adrese ili poštom na sljedeće adrese:


ZAGREB
Ministarstvo rada i mirovinskoga sustava
Inspektorat rada
Središnji ured
Petračićeva 4
10 000 Zagreb
meil: prijave.sredisnjiured@mrms.hr
tel. +3851 3696 486

Područni ured Zagreb
Prilaz Ivana Visine 1-3
10 000 Zagreb
prijave.puzagreb@mrms.hr
tel. +3851 6504 504 (radni odnosi)
tel. +3851 6504 505 (zaštita na radu)
fax. +3851 6504 523

RIJEKA
Ministarstvo rada i mirovinskoga sustava
Inspektorat rada
Područni ured Rijeka
Lošinjska 16
51 000 Rijeka
meil: prijave.purijeka@mrms.hr
tel. +38551 356 113

SPLIT
Ministarstvo rada i mirovinskoga sustava
Inspektorat rada
Područni ured Split
Mike Tripala 6
meil: prijave.pusplit@mrms.hr
tel. +38521 407 345
fax. +38521 407 357

OSIJEK
Ministarstvo rada i mirovinskoga sustava
Inspektorat rada
Područni ured Osijek
Šetalište kardinala Franje Šepera 1d
31 000 Osijek
meil: prijave.puosijek@mrms.hr
tel. +38531 250 637

VARAŽDIN
Ministarstvo rada i mirovinskoga sustava
Inspektorat rada
Područni ured Varaždin
Ankice Opolski 2
42 000 Varaždin
meil: prijave.puvarazdin@mrms.hr
tel. +38542 658 373
fax. +38542 658 398




Post je objavljen 03.05.2018. u 09:49 sati.