Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/agropolitika

Marketing

LETAK ZA REFORME ZA LJUDE



RAD TREBA HUMANIZIRATI

Savez samostalnih sindikata Hrvatske i Matica hrvatskih sindikata za prosvjedne povorke povodom Međunarodnog praznika rada 1. maja učinio je dostupnim letke s generalnim naslovom ZA REFORME ZA LJUDE. Sadržaj je to koji sindikalni čelnici smatraju prioritetom za poboljšanje života radnika. Objavljujem sadržaj tog letka.

Smisao reformi za ljude je povećanje plaća posebno minimalne. Prosječna plaća u Zagrebu je 6 250 kuna neto, ali je minimalna plaća koju ima gotovo 80 000 zaposlenih tek 2 750 neto. Tako je minimalnu plaću definirala Vlada na čelu s premijerom RH, koji je u prosincu 2017. kada je ona donošena, rekao da je to povećanje od 5 % u odnosu na 2016., a poslodavci su pritom dobili povlastice. No ta je plaća vrlo mala i dovoljna za život. No rad iu Hrvatskoj je kompleksna tema o kojoj se površno govori. Naprimjer mnogi zaposleni za minimalnu plaću neznaju jesu li prijavljeni na puno ili nepuno radno vrijeme. Puno radno vrijeme je osam sati, a nepuno sve ispod toga. Ali sve je više poslodavaca koji radnika traže za nepuno radno vrijeme. Koliko od minimalne plaće zaposlenik može dobiti za nepuno radno vrijeme koje može biti različito od četiri, pet, šest ili sedam sati dnevno. Kako živjeti od zarade za nepuno radno vrijeme. A što nepuno radno vrijeme čini ukupnom obračunu mirovine.
Kada će se otvoriti pitanje rada radnika u Konzumu gdje su zaposlenici priomorani toj tvrtki poklanjati sat do dva dnevno koji im nikada nisu plaćeni.? Primorani su to jer posao treba napraviti, a na zapošljavanju novih djelatnika tvrtka štedi. Poznat mi je primje gdje je voditelj prodavaonice Konzuma bolesnu djelatnicu koja je bila na bolovanju četiri dana, pozvao telefonom na posao s obrazloženjem da jednostavno nema tko raditi
I bolesna je djelatnica, dakako, išla raditi. Prema mojim saznanjima jedan dio djelatnika, usprkos prekovremenom radu prijavljen je godinama na nepuno radno vrijeme.
Rad u Hrvatskoj treba doživjeti korijenite promjene, od povećanja minimalne plače, do odnosa prema radnicima, do humanog pristupa radu koji nedostaje. ( mzz)














Post je objavljen 02.05.2018. u 09:54 sati.